Judecătorul Cristi Danileț, despre greva din învățământ: „Salariile profesorilor trebuie triplate/Nu jigniți profesorii în aceste zile”


Sindicatele din educație au declanșat luni o grevă generală în școli, după ce la negocierile de duminică cu Guvernul nu s-a ajuns la nicio înțelegere. Judecătorul clujean Cristi Danileț consideră că „salariile profesorilor trebuie triplate” și indiferent de frustrările pe care le are fiecare, nu trebuie să fie jigniți profesorii în aceste zile. 

Ultima grevă generală din învățământ a avut loc în urmă cu 18 ani și a durat trei săptămâni. Acum, sindicaliștii vor ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, Cristi Danileț susține necesitatea unei salarizări corespunzătoare a angajaților din învățământ și arată că societatea trebuie să fie alături de profesori în această perioadă:

15 gânduri despre greva profesorilor

1. România de azi e rodul educației de ieri. Vina e comună, nu căutați responsabili! E prea târziu și inutil.

2. Educația este esențială. Dar, ea nu se face doar prin sistemul de învățământ: acasă, pe stradă, la școală, în online, în spatele blocului, la TV - peste tot se face educație. Vegheați și supravegheați: nu vă mai uitați la mocirla.tv, nu mai citiți și credeți ce scrie pe rahat.ro, aveți grijă ce prieteni are copilul, ce anturaje frecventează, ce site-uri vizitează! Nu le permiteți accesul pe rețelele de socializare mai înainte de împlinirea vârstei de 13 ani, explicați-le beneficiile și pericolele internetului, învățați ce e dark web, snapchat, discord, wikr, telegram etc. Atenție, nicio aplicație nu este sigură, toate păstrează comentariile și fotografiile în servere.

3. Da, profesorii joacă un rol esențial în educație, pentru că ei instruiesc un individ în mod metodic de-a lungul mai multor ani. Prezentul, însă, îi depășește pe cei mai mulți. De aceea, reforma trebuie să se centreze pe profesor, nu pe elev cum în mod nereal ni se spune de ani - căci, iată unde am ajuns!

4. Indiferent de frustrările dvs, nu jigniți profesorii care se manifestă în aceste zile. Majoritatea cadrelor didactice merită respectul nostru. Nu toți, e adevărat.

5. Profesorul autentic este cel care militează pentru principii. Cel care folosește în mod curent, în public, cuvintele "luptă", "bani", "stomac", la fel cel care spune "vina aparține părintelui, elevului, justiției, politicienilor, ministrului" trebuie ignorat. În lipsa asumării responsabilității pentru rezultatul dezastruos din școala românească și a conștientizării propriului rol social, un astfel de profesor e doar un rătăcit prin propria viață. Și a noastră, din păcate.

6. Salariile profesorilor trebuie triplate. Este una dintre condițiile reformei învățământului. Întâi trebuie să le dăm, apoi le vom putea cere. Societatea trebuie să facă acest efort. Pentru asta trebuie să fim alături de profesori în aceste zile. Inclusiv ca greva să se termine rapid și pentru ca elevii să termine anul școlar fără probleme.

7. Uscăturile din sistemul de învățământ trebuie eliminate: cei care înjură sau lovesc elevii, care iau mită, care cer de la elevi poze pornografice, care se culcă cu elevii, care primesc cadouri scumpe de 1 martie, 8 martie, Paște, Crăciun, sfârșitul anului sau de ziua lor, cei care dau meditații propriilor elevi și care dau meditații nefiscalizate nu sunt dascăli, ci doar afaceriști și/sau chiar infractori. Iar părinții care fac sau susțin asta, sunt complici.

8. Profesorii care nu știu sa utilizeze tehnologia modernă, care nu vorbesc o limbă străină, care nu fac diferența dintre "bullying" și "violență școlară", care nu știu ce să facă când au copii care încalcă legea în școală, trebuie ei școlarizați, cât mai rapid.

9. La cel puțin 45% analfabeți funcțional produși de învățământul preuniversitar, suntem o țară in faliment. Se întâmplă deja de 10 ani. Părinții și profesorii sunt cei care poarta responsabilitatea majoră a modului în care va arăta România in câțiva ani.

10. Adulții trebuie rapid să se adapteze la lumea copiilor, altfel vom fi abandonați de ei în viitorul apropiat. Părinții și profesorii trebuie să fie aliați, nu inamici. Nici măcar pe rețelele de socializare. Părinților cărora nu le place învățământul românesc, să se facă profesori. Profesorilor care nu le place învățământul românesc, să plece, căci nu va plânge nimeni după ei. „Din dragoste pentru copil” trebuie să fie o realitate - acasă și la școală.

11. Profesorii trebuie să fascineze elevii și să practice utilitarismul în actul de predare. Copiii trebuie responzabilizați, nu îndoctrinați! Ei au deja in telefon toată știința de pe planetă. Terminați cu obligarea lor să memoreze comentarii, formule și poezii! Sunteți depășiți, nu trebuie să insistați în a arăta asta.

12. Deschideți-vă conturi pe Instagram și TikTok: copiii noștri stau acolo minim 10 ore pe zi și, în lipsa dvs, sunt prostiți de influencerii infractori, drogați, traficanți de persoane sau milionari de carton.

13. Educația presupune și disciplină, iar asta înseamnă reguli. Regulile ne protejează și le putem afla din aplicația gratuită pentru mobil "Lege-n-Dar. Gândește legal". Valabil pentru toată lumea.

14. Părinți, contăm pe voi. Lăsați-vă frustrările datând de pe vremea când voi erați elevi!

15. Profesori, tot respectul pentru cei corecți, profesioniști și cu vocație! Sindicalismul nu are ce căuta în învățământ, nu puteți reduce totul la salarii. Vocația nu se dobândește prin grevă. Asumați-vă cine sunteți și care este misiunea dvs, delimitați-vă de colegii incorecți, căutați-vă parteneri în instituțiile publice, politice și societatea civilă. Suntem cu toții în aceeași barcă!”

Comentarii Facebook