Ioan Rus si Ioan Vaidahazan condamnati la inchisoare, iar Dorel Avram cu suspendare, in dosarul "Mita la Bac" Cluj

 

Ioan Rus si Ioan Vaidahazan au fost condamnati la inchisoare, iar Dorel Avram cu suspendare in dosarul "Mita la Bac".

 

Ioan Rus, directorul Grupului Scolar "Alexandru Borza" a fost condamnat la 2 ani si 3 luni de inchisoare, Ioan Vaidahazan, directorul adjunct al Colegiului "Edmond Nicolau", la 2 ani si 8 luni, iar Dorel Avram, directorul Scolii particulare "Didactica Nova" la 1 an si 9 luni cu suspendare, dar cu o perioada de proba de 3 ani.


Cei trei directori sunt acuzati ca au cerut banii de la cei 42 de elevi, promitand ca vor inlocui lucrarile la Limba Romana cu altele trase la un xerox color. Pentru acest "serviciu", cei patru profesori au primit de la fiecare candidat intre 400 si 1.300 de euro.

Dupa examen, profesorii au distrus lucrarile scrise initial si le-au inlocuit cu cele trase la xerox si care contineau raspunsurile corecte.

Alti 16 elevi au fost trimisi in judecata, dar numai unul a fost condamnat cu suspendare.

Dorel Avram este invinuit ca a cerut si primit de la doi tineri sume ce au ajuns si la 900 de euro. De asemenea, Ioan Rus, directorul Grupului Scolar "Alexandru Borza", a cerut de la mai multi parinti cate 1.000 si 1.300 de euro pentru a-i ajuta pe copiii acestora sa promoveze examenul la Limba Romana. In total, profesorul a incasat circa 10.600 de euro, bani pe care i-a impartit cu Ilie Cornoiu, presedintele comisiei de Bacalaureat de la Grupul Scolar "Alexandru Borza", si cu Ioan Vaidahazan.

Ioan Rus si Ioan Vaidahazan au fost arestati in 14 iulie, iar Ilie Cornoiu la finalul lunii august.

Frauda de la examenul de Bacalaureat din perioada iunie-iulie a fost semnalata in momentul in care lucrarile erau corectate si s-a observat o similitudine in modul de scriere. Toate lucrarile au fost oprite si verificate, iesind la iveala aceasta "schema" pusa la cale de cei trei condamnati in colaborare cu profesorul universitar Ilie Cornoiu, presedintele comisiei de Bacalaureat de la Grupul Scolar "Alexandru Borza".

Comentarii Facebook