Întrebări care așteaptă răspunsuri în legătură cu primul deces din Cluj în urma infecției cu coronavirus și bâlbele de la UPU Cluj


Joi, 26 martie, a murit primul clujean din cauza coronavirusului. Este vorba despre o femeie de 76 de ani din Vâlcele. 

Aceasta a fost internată săptămâna trecută, în jurul datei de 19 martie, la UPU Cluj cu probleme pulmonare. Vineri, 20 martie, se ia decizia golirii spitalului și mutării pacienților în alte unități, pentru a face loc bolnavilor cu COVID 19. Doamna Ileana din Vâlcele este mutată la Huedin, fără a fi testată înainte, iar acolo medicii și-au dat seama, după 24 de ore că ceva este în neregulă. Femeia a fost trimisă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj, unde, în 22 martie, este declarată pozitivă, după testarea pentru coronavirus. 

Prima întrebare este ”De ce nu a fost testată femeia înainte de a fi trimisă la Huedin, pentru a se evita orice pericol?”. La Huedin, 11 cadre medicale au fost testate și, din fericire, nimeni nu s-a infectat. 

La UPU Cluj, toată lumea a intrat în vrie, în 22 martie, când s-a aflat că pacienta este pozitivă. Au fost testate 18 cadre medicale și 6 angajați ai Serviciului de Ambulanță Cluj. O asistentă de la UPU a fost găsită bolnavă, în 24 martie.

Cazul a fost făcut public numai în 26 martie. ”De ce?” (întrebare fără răspuns).

Sursele noastre spun că asistenta și pacienta s-ar fi îmbolnăvit din locuri diferite. În cazul cadrului medical sunt alți 44 de contacți care vor fi testați pentru a se vedea de unde vine virusul.

În cazul femeii din Vâlcele care a murit nu se știe nimic și nu se spune nimic oficial. 

Femeia care a decedat a fost vizitată de o rudă, care nu a fost testată, deși a sunat la DSP Cluj și a anunțat ca a fost în contact direct cu persoana confirmată cu COVID 19. La randul ei, aceasta ruda locuiește cu fiica ei, care nici ea nu a fost testată.

În comuna Feleacu, de care aparține satul Vâlcele, vecinii femeii au fost izolați de luni, 23 martie, la 24 de ore după diagnosticarea cazului și, din fericire, nimeni nu a prezentat semnele bolii. Primarul din Feleacu spune că femeia a fost la biserică în 15 martie și că obișnuia să umble mult pentru că era cântăreață de muzică bisericească. Cu toate acestea până acum nu s-au prezentat date în legătură cu posibila sursă a îmbolnăvirii.

Întrebările au un răspuns: lipsa testelor, pentru că de aparate nu duce lipsă Clujul. 

Cel mai probabil nu vom afla prea curând răspunsuri, pentru că Grupul de Comunicare Strategică a pus ”lacăt” pe informații și a limitat comunicarea la nivel județean.

Comentarii Facebook