Întâmpinarea Domnului, sărbătoare de căpătâi a lunii Februarie: Tradiții creștine, obiceiuri și superstiții în 2 februarie


Întâmpinarea Domnului este cea mai mare sărbătoare a lunii februarie și semnifică Întâmpinarea pruncului Iisus la templu la 40 de zile de la naștere.

Întâmpinarea Domnului sau Stratenia este este celebrată chiar la începutul lunii, pe data de 2 februarie.

Sărbătoarea dă dezlegare la pește și marchează simbolic momentul închinării Pruncului Sfânt în fața Lui Dumnezeu.

Denumirea răsăriteană de „Întâmpinarea Domnului” semnifică faptul că Mesia vine în Templul său și-l întâlnește pe Poporul lui Dumnezeu din Vechiul Testament, reprezentat de Simeon și Anna.

Întâmpinarea Domnului pe 2 februarie: 40 de zile de la nașterea Mântuitorului

În această zi, Mântuitorul este dus la Templu de Fecioara Maria și dreptul Iosif pentru împlinirea Legii, care prevedea ca orice întâi născut de parte bărbătească să fie afierosit (dedicat) lui Dumnezeu în a 40 a zi de la naștere.

Întâmpinarea Domnului este momentul în care toate mamele își duc la biserică pruncii

Întâmpinarea Domnului sau aducerea Lui spre închinare a rămas și în tradiția populară ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, pentru molifta de curățirea lor și închinarea pruncilor la sfintele icoane.

Mama care a născut vine în biserică și în numele familiei, și aduce pe noul-născut ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.

Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a fost introdusă la Roma de papa Gelasiu în anul 494. Astfel, a fost înlocuită străvechea sărbătoare păgâna a Lupercaliilor, de la începutul lui februarie, când aveau loc și procesiuni în jurul orașului cu făclii aprinse, în onoarea zeului Pan, supranumit și Lupercus, adică ucigătorul lupilor sau ocrotitorul turmelor împotriva lupilor.

Comentarii Facebook