Miercuri 27 Octombrie

Incendiu puternic în zona Tetarom. ISU Cluj: Incendiul din parcul Tetarom 1 a fost stins. Nu sunt victime - VIDEO


Un incendiu puternic a izbucnit marți dimineața, pe Tăietura Turcului, în zona Tetatorm 1.

Fumul este vizibil în tot orașul. Incendiul a izbucnit la o hală din Parcul Tetarom 1, de pe Tăietura Turcului. 

242570584_2959272847655254_5152447026703754634_n.jpg

Foto: Martor / Facebook

Clujenii au primit la ora 7.09 un mesaj de Alertă. care anunță că este un ”Incendiu hală în mun. Cluj-Napoca în parcul tetarom 1 (Taietura Turcului) cu degajări mari de fum. Pentru asigurarea protecției rămâneți pe cât posibil în incinte, închideți geamurile și nu vă expuneți la fum. Respectați recomandările pompierilor ISU Cluj”. 

Pompierii clujeni spun că nu sunt victime: ”Incendiu la o hală din parcul Tetarom din mun. Cluj-Napoca, Tăiatura Turcului. Intervin patru autospeciale, două autoscări și un echipaj SMURD. Nu sunt anunțate victime până în acest moment”.

79c90037-4c4c-4280-9b94-444afcf9bdc2.jpg

Incendiul a izbucnit la o hală unde funcționează firma Broda. ”La Broda comercializăm produse promoţionale personalizate prin broderie, transfer termic sau serigrafie. Avem o experienţă de 8 ani în domeniul personalizării materialelor promoţionale. Avantajul nostru pe piaţă sunt stocurile interne care ne permit să livrăm un produs complet: de la şepci, tricouri, lanyards şi sacose textile până la echipamente de lucru şi accesorii auto din piele, personalizate prin cele mai noi şi eficiente tehnologii”, spun aceștia pe site.

Pompierii clujeni au precuizat că în acea hală este posibil să fie mai multe firme. 

ISU Cluj precizează că ”nu sunt informații până acum referitoare la existența unor elemente care prin natura lor să degajeze gaze toxice. S-a transmis mesaj Ro-Alert privind degajările abundente de fum către terminalele mobile din municipiul Cluj-Napoca și localitatea Baciu”.


WhatsApp Image 2021-09-21 at 07.23.38.jpeg

--------------------

UPDATE 

ISU Cluj anunță că incendiul a fost lichidat în mare parte. Mai sunt numai câteva focare mocnite active. Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, locotenent lolonelul Andrei Biriș, a repetat informația că nu s-au înregistrat victime. 

Focarele incendiului au fost localizate, degajările de fum minime, de la câteva focare care ard mocnit. ISU Cluj anunță că nu mai sunt pericole pentru sănătatea publică.

WhatsApp Image 2021-09-21 at 08.25.13 (2).jpeg

Foto: Pereții halei s-au topit în urma incendiului

UPDATE (13.50)

Agenția pentru Protecția Mediului Cluj spune că fumul degajat în urma incendiului nu a generat o poluare masivă.

Protecția Mediului Cluj a măsurat toxicitatea fumului degajat în urma incendiului din parcul Tetarom 1

ISU Cluj: Flăcările au fost lichidate în jurul orei 11, astfel încât o parte dintre forțele de intervenție s-au retras la bază.

Se lucrează în continuare la fața locului pentru stingerea focarelor care ard mocnit, respectiv mai multe stive de materiale de natură celulozică, care vor trebui desfăcute după ce se va putea asigura accesul în siguranță și se va putea înlătura structura metalică, deformată de căldură până la nivelul solului.

Până în acest moment nu s-au identificat în interiorul halei elemente sau materiale care să degaje gaze nocive, în urma arderii, iar mesajul de avertizare Ro-Alert a fost transmis către cetățeni, având în vedere cantitatea mare de fum degajată după izbucnirea incendiului, pentru a se putea proteja împotriva inhalării acestuia.

Cel mai probabil, fumul dens a fost favorizat de arderea izolației halei metalice, respectiv polistiren, care a fost adusă la punctul de aprindere de către temperaturile ridicate generate de arderea generalizată a materialelor celulozice și produselor de menaj depozitate în cantități mari acolo.

Referitor la cercetarea cauzei, deocamdată sunt în desfășurare operațiuni de stingere a focarelor, care încă ard mocnit, dar și pentru înlăturarea efectelor negative ale incendiului. Accesul în perimetrul halei rămâne deocamdată limitat, ceea ce împiedică avansarea cercetărilor privind stabilirea cauzei incendiului. Imediat ce accesul va fi sigur pentru forțele prezente la fața locului, cercetările vor avansa și vom transmite constările și către dvs.

La fața locului încă intervin trei autospeciale de stins incendii cu apă și spumă și o autoplaformă pentru intervenții și salvări de la înălțimi. Intervenția este asigurată de un echipaj de prim ajutor SMURD.

Comentarii Facebook