Protecția Mediului Cluj a măsurat toxicitatea fumului degajat în urma incendiului din parcul Tetarom 1


Agenția pentru Protecția Mediului Cluj informează că norul de fum care s-a ridicat la înălțime, în urma incendiului izbucnit marți dimineața, în parcul Tetarom, nu a afectat semnificativ populația. 

În urma măsurătorilor efectuate de către Laboratorul APM Cluj, cu echipamente mobile, concentrațiile poluanților măsurați au fost sub limita admisă. 

Totodată, la stația de monitorizare a calității aerului CJ- 2, situată în centrul orașului, în curtea Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu, s-au înregistrat valori ușor crescute, la indicatorii monitorizați, fără a se atinge valorile limită. La stațiile de monitorizare CJ-1 de pe strada Aurel Vlaicu, CJ-3 de pe B-dul 1 Decembrie 1918 și CJ-4 de pe  strada Dâmboviței, nu s-au înregistrat valori crescute ale indicatorilor monitorizați. 

Valorile mici înregistrate se datorează circulației aerului care era relativ slabă atât în imediata apropiere a solului, cât și la înălțimi de peste 50m.

Vântul sufla slab, cu o viteză de 2,3 m/s din direcție predominant nordică, astfel că evoluția norului de fum a avut deplasarea către sud - sud - est.

Incendiu puternic în zona Tetarom. ISU Cluj: Incendiul din parcul Tetarom 1 a fost stins. Nu sunt victime - VIDEO

Clujenii s-au panicat după ce s-a trimit un mesaj sms prin Ro-Alert, prin care se transmitea să nu se ias din casă: ”Incendiu hală în mun. Cluj-Napoca în parcul tetarom 1 (Taietura Turcului) cu degajări mari de fum. Pentru asigurarea protecției rămâneți pe cât posibil în incinte, închideți geamurile și nu vă expuneți la fum. Respectați recomandările pompierilor ISU Cluj”. 

Ulterior, pompierii clujeni au revenit și au spus că nu este niciun pericol pentru sănătatea publică.

-------------

ISU Cluj a prezentat cîteva concluzii după incendiul de marți dimineața:

Flăcările au fost lichidate în jurul orei 11, astfel încât o parte dintre forțele de intervenție s-au retras la bază.

Se lucrează în continuare la fața locului pentru stingerea focarelor care ard mocnit, respectiv mai multe stive de materiale de natură celulozică, care vor trebui desfăcute după ce se va putea asigura accesul în siguranță și se va putea înlătura structura metalică, deformată de căldură până la nivelul solului.

Până în acest moment nu s-au identificat în interiorul halei elemente sau materiale care să degaje gaze nocive, în urma arderii, iar mesajul de avertizare Ro-Alert a fost transmis către cetățeni, având în vedere cantitatea mare de fum degajată după izbucnirea incendiului, pentru a se putea proteja împotriva inhalării acestuia.

Cel mai probabil, fumul dens a fost favorizat de arderea izolației halei metalice, respectiv polistiren, care a fost adusă la punctul de aprindere de către temperaturile ridicate generate de arderea generalizată a materialelor celulozice și produselor de menaj depozitate în cantități mari acolo.

Referitor la cercetarea cauzei, deocamdată sunt în desfășurare operațiuni de stingere a focarelor, care încă ard mocnit, dar și pentru înlăturarea efectelor negative ale incendiului. Accesul în perimetrul halei rămâne deocamdată limitat, ceea ce împiedică avansarea cercetărilor privind stabilirea cauzei incendiului. Imediat ce accesul va fi sigur pentru forțele prezente la fața locului, cercetările vor avansa și vom transmite constările și către dvs.

Comentarii Facebook