Miercuri 24 Aprilie

In Vinerea Mare credinciosii vor inconjura Catedrala Ortodoxa ca simbol al inmormantarii lui Iisus

 

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri inaintea Pastelui, vinerea in care clujenii vor inconjura biserica, care simbolizeaza inmormantarea Domnului.

Aceasta zi este si ultima vineri din Postul Mare. Este numita si Vinerea Pastelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra, Vinerea Seaca.

Se numeste Vinerea Pastilor, pentru ca este ultima vineri dinaintea Pastelui, Vinerea Patimilor, deoarece in aceasta zi a patimit si a fost rastignit Iisus Hristos, Vinerea Seaca, pentru ca multi romani au obiceiul de a posti post negru.

Dupa credinta crestina, in aceasta zi a avut loc moartea lui Isus care a fost rastignit si a murit pe cruce pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pacatului stramosesc. Unii crestini tin in aceasta zi un post sever, numit si post negru.

Vinerea din Saptamana Mare are loc in Biserica Ortodoxa denia ce cuprinde randuiala Prohodului Domnului, cantari care evoca deopotriva durerea nespusa la vederea Fiului lui Dumnezeu pe cruce, cat si nadejdea in biruinta invierii ce se intrezareste.

Slujba se incheie cu procesiunea de inconjurare a bisericii, care simbolizeaza inmormantarea Domnului.

Vinerea Mare este zi de mare doliu pentru ca in aceasta zi a fost rastignit si a murit Mantuitorul lumii.

Zi aliturgica (nu se slujeste Sfanta Liturghie), pentru ca Liturghia reprezinta jertfa nesangeroasa a lui Hristos, in chipul painii si al vinului, iar cele doua jertfe nu se pot aduce in aceeasi zi.

Prohodul Domnului este o alcatuire de slujba in trei stari, cu o melodie frumoasa, pe care se canta textele randuite de Sfanta Biserica, texte numite Prohodul Domnului, care se incadreaza la slujba Utreniei din Sambata Mare, din Sambata Sfintelor Patimiri si care se oficiaza, de fapt, vineri seara.

Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, a murit pe cruce dupa firea omeneasca, iar Prohodul Domnului este un fel de slujba de inmormantare, in care se pomeneste importanta mortii Mantuitorului, care s-a facut pentru oameni si pentru mantuirea lor.

Comentarii Facebook