Hotelul Continental a fost scos la vanzare cu suma de 6,5 milioane de euro! Numai reabilitarea costa inca pe atat


Cladirea fostului Hotel Continental, din Piata Unirii, va fi scos la vanzare de firma de insolventa care administreaza imobilul, iar pretul este de 6,5 milioane de euro.

Licitatia ar urma sa fie organizata numai in toamana anului 2013, pana atunci cladirea urmand sa ramana in aceeasi stare de degradare. Pentru ca se afla pe lista de monumente istorice, autoritatile statului au drept de preemtiune in cazul vanzarii ei.

"Conform legii, orice cladire monument istoric, in momentul vanzarii sale de catre proprietar, intra sub incidenta dreptului de preemptiune a autoritatii locale sau a ministerului culturii, care trebuie sa aiba posibilitatea sa opteze pentru achizitia imobilului respectiv si astfel sa mentina statulul de monument si sa ii poata asigura calitatea lucrarilor de intretinere si restaurare. In cazul cladirii Continental, fara indoiala Consiliul Local va analiza intr-o sedinta de plen posibilitatea de a se inscrie la licitatia de vanzare a acestui imobil, uzand de dreptul de preemptiune pe care institutia publica il are, existand posibilitatea inscrierii la licitatie pentru achizitia acestui imobil. Este o cladire emblematica a Clujului, care ar trebui sa fie pusa in circuitul public si de care sa beneficieze un numar cat mai mare de clujeni", a declarat purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Oana Buzatu.

"Avand in vedere ca licitatia este organizata peste 15 luni, exista timp suficient pentru ca aceasta achizitie sa fie prinsa in bugetul pe 2013 si pana atunci, cu siguranta, toti actorii publici vor avea ocazia sa emita un punct de vedere si pentru a se vedea ce insitutie este cea mai indreptatita sa achizitioneze imobilul", a mai spus Oana Buzatu.

Arhitectul Ionel Vitoc a precizat ca refacerea imobilului ar costa circa 500 de euro pe metru patrat. "Fostul hotel Continantal, fostul New York la origini, este un monument isotric. O cladire foarte valoroasa pentru orasul nostru. Din pacate a fost lasata intr-o degradare nefireasca. S-a datorat unor jocuri ale cumpararii si vanzarii, a revendicarii si a altor treburi. Cladirea a fost propusa inainte de 1990 la o restaurare globala, neapucand timpul de a intra in santier, a prins vremurile noastre. Acum costurile se ridica la alte valori, mult mai mari. Presupun ca costurile reale la o astfel de restaurare, parte de constructii, de dare a unei functiuni, de punere in valoare arhitecturala, ar fi de 500 - 700 de euro pe mp, la care se dauga valoarea mobilierului", a spus Vitoc.

"Ca functiune, cred ca ar fi potrivit pentru un cazino. Cladirea in sine are inaltimi mari si spatii mari. Are un circuit greoi pentru alte functiuni, inclusiv cea de hotel", a mai spus Ionel Vitoc.

"Dupa calculele mele, sigur pastrand aceasta rezerva pentru aproximare, cred ca undeva intre 6,5 - 6,7 milioane de euro ar costa reabilitarea, transformarea pentru o functiune noua a acestei constructii. Discutam de o suprafata de circa 6.600 de metri patrati, inclusiv demisolul si mansarda, care poate sa fie transformata, deoarece esista nevoia pentru a functiona ca hotel cu circa 7.300 de metri patrati. Ar trebui castigate niste spatii ca totul sa functioneze bine", a declarat arhitectul Serban Tiganas.

El considera ca la parter ar putea sa fie spatii expozitionale, iar la etajele superioare sa fie hotel. 

Fostul Hotel Continental a fost construita in 1896, iar in perioada intrebelica a purtat numele New York.

Comentarii Facebook