Grindină în cartierul Mărăști. S-a emis Cod Portocaliu - VIDEO


Furtuna care a lovit Clujul, vineri seara, a adus grindină în cartierul Mărăști.

ISU Cluj a emis o avertizare Ro Alert. “A fost emis mesaj Ro-alert cod Portocaliu de vreme rea pentru: Cluj-Napoca, Baciu, Apahida, Cojocna, Bonțida, Feleacu, Jucu, Chinteni și Borșa”, a anunțat ISU Cluj.

Din fericire, nu au fost pagube, iar acest fenomen distructiv a fost unul izolat. 

Grindina este un fenomen meteorologic care apare atunci când picături de apă din nori se congelază și formează bucăți solide de gheață. Aceste picături de apă se formează în cadrul unor nori de furtună numiți cumulonimbus, care sunt caracterizați prin dezvoltarea verticală puternică.

Producerea grindinei implică anumite condiții atmosferice specifice. În timpul dezvoltării unui nor cumulonimbus, curenții ascendenți puternici ridică picături de apă în zonele superioare și mai reci ale norului. În aceste zone, temperatura este sub punctul de îngheț și picăturile de apă se congelează rapid, formând nucleii de cristalizare pentru grindină.

Odată ce acești nucleii de cristalizare sunt formați, particulele de gheață încep să crească în dimensiune prin colectarea vaporilor de apă la suprafața lor. Acest proces este cunoscut sub numele de acreție. Particulele de gheață crescând în dimensiune devin tot mai grele și sunt susținute de curenții ascendenți din nor, dar în cele din urmă, greutatea lor devine prea mare pentru a fi susținute și cad spre pământ sub formă de grindină.

Mărimea și intensitatea grindinei pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv temperatura și umiditatea din nor, puterea curenților ascendenți și densitatea particulelor de gheață în nor. De obicei, grindina este asociată cu furtuni puternice și condiții meteorologice severe.

Comentarii Facebook