Grevă generală în școlile din Cluj: ”Le recomandăm părinților să nu își trimită copiii la școală și să fie alături de noi”


Circa 4.200 de profesori, afiliați Sindicatului Liber din Învăţământul Preuniversitar Clujean (SLIPC), vor fi în grevă generală de luni, 22 mai, pe perioadă nedeterminată. Sindicaliștii le spun părinților că nu se fac ore și nimeni nu va supraveghea copiii, deci să nu îi ducă la școală. De cealaltă parte, Inspectoratul Județean Școlar Cluj tace și nu zice nimic, fiind un semi haos în acest moment.

Lucia Cojocaru, președintele SLIPC, a declarat pentru Știri de Cluj că, până acum, 68% din membrii de sindicat au anunțat că vor participa la greva generală. 

Procentajul pe județul Cluj e de 68% din membrii noștri de sindicat, dar treptat apar și profesori neafiliați care semnează pentru greva generală. Noi avem cam 5800 de membri de sindicat, din 10.000 de profesori câți sunt în județul Cluj, dar mai este un sindicat pe zona Turda. 

Noi le recomandăm părinților să nu își trimită copiii la școală, pentru că nu îi va supraveghea nimeni. Nu se fac activități didactice, iar profesorii vor sta în sala profesorală pe durată nelimitată. Oamenii au semnat pentru grevă și nu vor munci. 

Vorbim despre o încetare a activității și la locul de muncă, iar profesorii vor sta în cancelarii. Directori vor trebui să se ocupe de activitatea profesorilor care refuză să fie în grevă și să le stabilească orele. Rămâne de văzut dacă vor avea cu cine să facă aceste ore”, a declarat Lucia Cojocaru, președintele SLIPC.

Luni, 22 mai, sindicatele vor avea discuții cu premierul, dar dacă nu sunt rezolvate doleanțele greva va continua pe perioadă nelimitată. 

Lucia Cojocaru le cere profesorilor să fie uniți. ”Mesajul meu pentru cei care nu participă la grevă este că toți suntem în aceeași oală, dar trebuie să fim uniți pentru că scopul este același. Dacă obținem un drept toți vom avea beneficii. Trebuie să fim uniți și să fim solidari”, a transmis liderul de sindicat. 

Lucia Cojocaru le cere și părinților să îi sprijine. ”Le cer să fie alături de noi pentru că luptăm și în interesul părinților și al elevilor. Cerem îmbunătățirea bazei materiale din școli, dar și ca învățământul să fie primordial. Acum totul este declarativ și efectele se văd. Nu poți fii medic, inginer sau academician, dacă nu știi să scrii”,  a mai adăugat aceasta. 

Marele of al sindicaliștilor este salarizarea. Un profesor debutant câștigă acum 2.500 de lei în mână, ceea ce face ca domeniul să nu fie atractiv..

Nu vin oameni de calitate pentru că nu este un domeniu atractiv. Nu numai din cauza lipsei salarizării normale, ci și pentru că nu sunt dotări. 

Un profesor debutant câștigă 2.500 de lei și poate ajunge cu toate gradele la 5.000 de lei. Eu, spre exemplu, cu 40 de ani vechime, câștig lunar 4.400 de lei cu toate gradele. Dacă aș fi diriginte aș mai încasa câteva sute de lei, dar maxim pot ajunge la 5.000 de lei”, a încheiat Lucia Cojocaru. 

---------------

UPDATE

Inspectorul general școlar Cluj, Marinela Marc, a declarat că fiecare școală va anunța separat părinții:

Părinții vor primi mesaj de la scoli, în funcție de situația cadrelor didactice aflate în grevă la nivelul fiecărei unități și a posibilității scolii de a asigura supravegherea copiilor”, a declarat Marinela Marc.

Comentarii Facebook