Duminica 1 August

Georgeta Szekely si alte trei persoane arestate in cazul "laboratoarelor de droguri clandestine" raman dupa gratii


Georgeta Szekely si alte trei persoane arestate in cazul celor doua laboratoare de droguri clandestine descoperite la Cluj si Zalau raman dupa gratii.

Curtea de Apel Cluj a respins recursul inaintat de Georgeta Szekely, Daniel Ciupe, Adrian Dan Mocanu si Alexandra Adina Lazar impotriva sentintei Tribunalului Cluj, care a prelungit mandatul de arestare.

Cele doua laboratoare de producere a drogurilor valorau 500.000 de euro. In plus, politistii au mai gasit in Cluj si Zalau 10 kilograme de droguri de risc si mare risc.

Procurorii DIICOT Cluj au stabilit faptul ca S.G., de 54 de ani si S.G.M., de 23 de ani, au infiintat un laborator de producere de droguri, in diferite spatii apartinand familiei, utilizand intrumente empirice, respectiv ustensile casnice. Acestia obtineau substantele necesare din Romania sau le importau din China si Bulgaria, dupa care le prelucrau in vederea obtinerii de droguri.

Cei doi au si angajat in urma cu un an diverse persoane care sa lucreze in laboratoarele lor. Au fost selectati "in special tineri cu studii in domeniul chimiei sau persoane necalificate, care sa-i ajute in activitatea de preparare a drogurilor. in cursul anului 2010 acestia au achizitionat noi imobile pe care le-au amenajat ca laboratoare sau depozite, precum si aparatura si ustensile de laborator destinate acestui scop, aparatura pentru pastilat, malaxoare, cantare profesionale, incalzitoare, depresurizatoare, aparate pentru masurarea presiunii, si sticlarie de laborator", au mai precizat anchetatorii.

Drogurile si substantele produse erau distribuite in tara sau strainatate, in Anglia, Irlanda, Ucraina, Bulgaria si Ungaria, iar proitul obtinut a fost de cateva sute de mii de euro.

"Doar aparatura de laborator si doua dintre imobilele achizitionate depasesc suma de 500.000 euro. Totodata s-a stabilit ca S.G. a achizitionat autoturisme de lux sau pentru transport marfa, stabilindu-se faptul ca in unele situatii acesta a primit inclusiv autoturisme in schimbul drogurilor", au mai spus procurorii DIICOT Cluj.

Cei doi era ajutati de alte persoane, intre care C.D., de 23 de ani, M.D.A., de 24 de ani, L.A., de 23 de ani, A.P.F., de 21 de ani, care comercializau drogurile pe raza judetelor Salaj si Cluj. De asemenea, drogurile erau vandute prin intermediul altor persoane in Constanta, Timisoara, Brasov, Bucuresti si Iasi.

Ofiterii BCCO Cluj au descins in perioada 29 septembrie - 21 octombrie in mai multe zone din judetele Cluj si Salaj, fiind facute cinci perchezitii domiciliare la imobilele detinute sau folosite de catre cei doi suspecti principali.

"In urma perchezitiilor efectuate, au fost descoperite doua laboratoare care functionau cu ajutorul unor utilaje performante, comandate de catre o parte dintre membrii retelei din strainatate si care asigurau producerea unor cantitati insemnate de droguri, fara a fi nevoie de implicare in mod direct in procesul tehnologic al unui numar mare de persoane, fapt ce contribuia la asigurarea clandestinitatii acestor membrii ai retelei. In incinta laboratoarelor au fost descoperite cantitati importante de substante chimice active, odorizanti, plante, etc. A fost descoperit inclusiv un utilaj de producere a comprimatelor cu pansoane cu diferite logo-uri, precum si cantitati mari de substante chimice", au mai precizat anchetatorii.

In total, au confiscat 10 kilograme de droguri si au oprit cele doua laboratoare clandestine.

Patru persoane sunt cercetate in acest dosar, in stare de arest, pentru savarsirea infractiunii de trafic si detinere de droguri de risc si de mare risc pentru consum propriu fara drept.

Un alt membru al gruparii a fost audiat astazi, dar inca nu a fost retinut. Procurorii DIICOT si ofiterii BCCO Cluj au beneficiat de sprijinul Gruparii Mobile de Jandarmi Cluj si a Drug Enforcement Agency SUA (DEA).

Comentarii Facebook