Miercuri 24 Aprilie

FOTO. Vandalism în cartierul Mănăștur. Mai mulți șoferi s-au trezit cu dubele pline de mâzgălituri


Actele de vandalism chiar dacă în mod normal sunt sancționate, fiind ilegale, sunt prezente tot mai des în „orașul de 5 stele”. De data aceasta însă, fenomenul a luat o altă amploare. „Artiștii” au decis să-și creeze opera pe mașinile unor conducători auto din Mănăștur.

Șoferii din Mănăștur s-au trezit cu mâzgălituri pe dube. Un clujean a semnalat problema pe un grup destinat locuitorilor acestui cartier: „A mai avut cineva "probleme"cu așa ceva??”.

„Da, avem pe poartă! Casa e in centru. După câteva zile, după ce o vopsim, scriu din nou pe ea!!! Măcar dacă ar fi ceva de calitate!”; „Ați făcut reclamație? Mi se pare ciudat că, deși sunt camere în tot orașul, derbedeii ăștia nu sunt prinși.”; „Vă cred și sunt foarte revoltată că văd asta frecvent în toate părțile orașului. Mi se pare imposibil de crezut că nu poate fi prins măcar unul din needucații ăștia. Și dacă l-ar prinde să fie pedepsit să readucă la forma inițială așa, cam jumătate din ceea ce e mazgalit prin oraș, i-ar lecui pe toți. Dar, sincer, cred că nu se vrea.”, s-au plâns clujenii.

Încă din antichitate se cunoștea termenul de graffiti. Pe atunci acesta desemna portretele, inscripțiile sau alte semne, găsite pe zidurile mormintelor antice sau pe unele ruine. De-a lungul anilor, semnificația acestui cuvânt a evoluat iar acum orice scriere, imagine, pictură ce este făcută pe pereții exteriori ai clădirilor, garduri, trotuare și nu numai, reprezintă graffiti.

Acest fenomen însă a luat o amploare foarte mare și multe proprietăți private au fost afectate, lucru ce constituie de fapt un act de vandalism. Cu toate că s-au amenajat locuri speciale unde persoanele cu astfel de înclinații își puteau exprima talentul, nu s-au limitat doar aici, iar în momentul de față la orice colț se poate observa prezența graffiti-urilor. 

Comentarii Facebook