Duminica 28 Aprilie

Fostul preot Daniel Balaș, reacție tranșantă pentru credincioșii care participă la slujba de Înviere: „Ce lumină luați voi?”


Fostul preot ajuns vedetă pe internet, Daniel Balaş are o comunitate uriaşă de urmăritori pe reţelele sociale, motiv pentru care este și foarte activ în mediul online. 

Lejeritatea în exprimare pe subiectul bisericii și al credincioșilor, pentru care a ajuns să fie cunoscut, nu sunt, însă, apreciate de toți. Drept dovadă, acesta primeşte des critici referitoare la atitudinea lui pe care mulţi o consideră nedemnă de un fost preot.

Daniel Balaş vorbeşte des în videoclipurile pe cale le distribuie despre falsitatea de care dau dovadă cei ce se consideră credincioşi şi despre faptul că îi judecă pe cei din jurul lor cu prea mare uşurinţă. „Nu mersul la biserică te face credincios, aşa cum nici statul în garaj nu te face maşină”, precizează fostul preot în cel mai recent clip al său.

„Mi-a scris o doamnă că m-a văzut voios pe live, binedispus în această săptămână plină de întristare, de durere. Şi m-a întrebat cum de nu mi-e ruşine, ca fost preot, să mă comport aşa, cum de nu regret tot ce a pătimit Mântuitorul.

Nu mai judecaţi. Când arătaţi cu un deget către celălalt, cu trei degete arătaţi spre voi. De ce să-mi aduc aminte, de perioada în care noi l-am pus pe cruce pe Creatorul lumii şi i-am arătat cât de neimportant este pentru noi? Să-mi aduc aminte de o perioadă nasoală din viaţa lui cât a fost pe pământ? Dumneavoastră sărbătoriţi tristeţile, vă place să vă amintiţi de ele? Să-mi aduc aminte de perioada în care oricât bine ne-a făcut, pe noi nu ne interesează? Niciodată”, a mai precizat fostul preot în clipul postat pe reţelele sociale.

Daniel Balaş a făcut, mai apoi, referire la mersul la slujba de Înviere, un obicei pe care majoritatea credincioşilor îl au. 

„Eu Îl iubesc pe Hristos pentru Învierea Lui şi nu o dată în an, ci în fiecare clipă când în sinea mea învie un gând bun, o faptă bună, o iertare, o iubire. În fiecare secundă Îl simt pe Hristos, nu o dată în an. Lumina Lui străluceşte în mine pentru că sufletul e lumina lui Hristos în trup.

E ceva simbolic să te duci acasă cu lumânarea că ai luat lumină în noaptea de Înviere, dar tu trăieşti în întunericul necunoştinţei, al minciunii, al linguşirii. Ce lumină ai luat? Aia a lumânării? Aia se stinge. Lumina din interiorul tău când o aprinzi, că pe aceea o vrea Hristos aprinsă?

Hai să luminăm cu adevărul, că mincuna oricum ne-a sugrumat. Hai să luminăm cu dreptatea, că înşelăciunea ricum e pe toate drumurile. Haideţi să nu ne mai aducem aminte de rău, că ne stricăm buna dispoziţie. Eu, unul, nu vreau să-mi aduc aminte de rău pentru că îmi derutează prezentul. 

Haideţi să nu ne mai aducem aminte de perioada în care L-am pus la încercare cu totul: şi cu frică, şi cu teamă, şi cu deznădejde, când a zis: ‘Dumnezeul meu, Dumnezeul meu, pentru ce m-ai părăsit?’ A picat puţin în deznădejde când a văzut cât bine ne-a făcut, câtă iubire ne-a dat, câtă iertare ne-a dat şi noi l-am răstignit.

Iubiţi Învierea, şi nu o dată în an, ci în fiecare secundă. Când ieşiţi dintr-o problemă, spuneţi: Hristos a înviat în mine! Când ieşiţi dintr-o relaţie toxică, spuneţi: Hristos a înviat! Când reuşiţi să uitaţi tot răul pe care oamenii vi l-au făcut, să ţipaţi: Hristos a înviat!

Nu mersul la biserică te face credincios, aşa cum nici statul în garaj nu te face maşină”, a mai spus fostul preot în cel mai recent clip al său.

Comentarii Facebook