Focar de pestă porcină în comuna Baciu: „Mișcarea animalelor din zona supravegheată este restricționată”


Autoritățile locale anunță confirmarea unor focare de infecţie cu pesta porcină africană în localitatea Popeşti din comuna Baciu. Primul caz ar fi fost identificat în data de 12 februarie 2024.

Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală care afectează porcii și mistreții și care se extinde în mai multe state membre ale UE și în țări din afara Uniunii Europene. Aceasta este cauzată de un virus ADN dublu catenar din familia asfarviridae care se propagă foarte rapid în populația porcină prin contact direct sau indirect.

În absența unui vaccin eficient, singura modalitate de a opri răspândirea virusului în rândul porcinelor este sacrificarea tuturor porcilor din regiunile infectate și instituirea carantinei. Pentru a limita răspândirea bolii, se interzice importul de carne de porc și de mistreț din țările infectate. Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, însă este o epidemie de temut a porcilor care antrenează pierderi economice însemnate și are un impact uriaș la nivel social și mediatic.

1.jpeg

2.jpeg

Comentarii Facebook