Boc vrea să adauge și alte statui la statuia controversată din centrul Clujului: „Putem construi împreună mai mult”


Monumentul lui Avram Iancu este unul controversat, fiind realizat și montat în piață, contrar regulilor urbanistice și estetice sau cele legate de materiale. Statuia a fost pusă în centrul orașului în 30 noiembrie 1993, la inițiativa fostului primar Gheorghe Funar. Deși în anii precedenți se vorbea despre o posibilă înlăturare a monumentului din acea zonă, Emil Boc precizează acum că își dorește chiar reîntregirea grupului statuar „Avram Iancu”.

Amintim că, statuia a fost făcută de către artistul Ilie Berindei. Monumentul ar fi fost gândit ca un grup statuar, Avram Iancu urmând a fi înconjurat de către tribunii săi, însă celelalte statui nu au mai fost realizate.

grup.jpeg

„Îmi doresc și eu, sincer, așa cu mândrie de moț și de patriotism local, să avem cel mai frumos ansamblu care să vizeze grupul statuar „Avram Iancu” reîntregit și împreună sunt convins că vom reuși... Au fost mulți care poate fi din necunoaștere -eu nu pun pe seama relei credințe, nu erau de acord cu statuia sau nu doreau să mai fie acolo. Mesajul administrației locale de la Cluj a fost, este și va fi că întotdeauna cât este Cluj, nimeni nu se atinge de statuia lui Avram Iancu. 

Putem construi împreună mai mult, o facem, dar nu se atinge nimeni. Ca de altfel, să fie foarte clar, nimeni nu se atinge nici de Crucea de pe Cetățuie pentru că și acolo au început să fie unele discuții. Nu ne jucăm cu simbolurile în acest oraș. Am clădit împreună respectându-ne reciproc și nu încercând să ne jignim unii pe alții”, a declarat Emil Boc la o întâlnire cu reprezentanții Societății cultural patriotice „Avram Iancu”, potrivit media9.ro.

Comentarii Facebook