Focar de hepatită A la o școală din județul Cluj. Problemele au pornit din comunitatea romă

 

Zece copii au fost diagnosticați cu hepatită de tip A în comuna Cojocna, din 2 februarie și până acum.

 

Incepand cu data de 02.02.2016, cand s-a internat primul caz si pana in prezent au fost depistati 16 cazuri suspecte de hepatita acuta virala de tip A, din care 10 au fost confirmate. Cazurile sunt internate in spital”, a precizar Mihai Moisescu, Director DSP Cluj.

 

Acesta a precizat că s-au luat măsurile care se impun. ”S-au efectuat deplasari in teren la scoala, cabinet medic de familie si Primarie. S-au distribuit substanțe dezinfectante atat in colectivitatea scolara, cat si la domiciliul familiilor si la medicul de familie. Au fost distribuite la cabinetul medical reactivi ( stripuri pentru testare urina) necesar supravegherii contactilor de familie si colectivitate.

 

De asemenea, prin medicul de familie se va asigura supravegherea colectivitatii si a masurilor referitoare la regulile de igiena individuala cat si colectiva. S-a recomandat supravegherea colectivitatii timp de 7 saptamani de la izolarea ultimului caz.

 

De asemena, s-a facut instruirea cadrelor didactice referitor la masurile de preventie a transmiterii hepatitei virale de tip A”, a mai spus Mihai Moisescu.

 

S-ar părea că aceast focat de hepatită A s-a extins de la un grup de elevi din comunitatea romă. ”Sunt cinci elevi care nu prea frecventează cursurile, dar care au adus boala la școală. Am luat măsuri în această comunitate și vom supraveghea în continuare”, a precizat o sursă din cadrul școlii. 

 

S-ar părea că acești elevi mănâncă din gunoaie, iar condițiile de igienă sunt extrem de precare.

 

Conducerea Școlii din Cojocna nu a informat Inspectoratul Școlar Cluj despre aceste probleme, iar acum urmează să se facă o anchetă.

Comentarii Facebook