Fără număr maxim de participanți la pelerinajul de la Mănăstirea Nicula. Ce măsuri trebuie să respecte pelerinii?


Spre deosebire de anul trecut, măsurile de protecție anti-COVID-19 vor fi mult mai relaxate la pelerinajul ce va avea loc în 15 august la Mănăstirea Nicula, conform subprefectului Irina Munteanu.

Fără un număr maxim de participanți

Subprefectul județului Cluj, Irina Munteanu, a explicat pentru Știri de Cluj care vor fi măsurile luate pentru o bună desfășurarea a slujbelor din cadrul pelerinajului care va avea loc la Mănăstirea Nicula, în 15 august, organizat cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Aceste măsuri au fost discutate marți, în cadrul unei ședințe la care au participat atât reprezentanți ai bisercii ortodoxe, cât și catolice și primarul comunei Fizeșu Gherlii, Vasile Lup.

Astfel, aceasta a precizat că, spre deosebire de anul trecut, când pelerinajul s-a desfășurat în plină pandemie, anul acesta măsurile vor fi mai relaxate. În primul rând, nu va mai exista un număr maxim de participanți și se elimină condiționarea participării pelerinilor care nu sunt din județul Cluj. Așadar, oamenii din alte județe vor putea participa la pelerinajul Adormirii Maicii Domnului.

În al doilea rând, atât purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, cât și distanțarea fizică de 1,5 m, vor rămâne în vigoare. Toate obiectele vor fi dezinfectate și pelerinii vor avea acces la puncte de dezinfectare a mâinilor, conform ordinului comun la Ministerului Sănătății și al Ministerului Culturii.

Forțele de ordine vor asigura respectarea măsurilor

În principiu, pelerinajul se va desfășura sub aceeași structură ca anul trecut. Forțele de ordine vor fi prezente pentru a asigura respectarea măsurilor de distanțare și portul măștii. De asemenea, în cazul în care sunt persoane care prezintă simptome de infectare: tuse, febră, frisoane, acestea vor fi rugate să părăsească locul pelerinajului.

Totodată, Irina Munteanu a precizat că se va apela la ONG-uri și voluntari pentru a ajuta la controlarea participanților și la încurajarea respectării măsurilor de protecție impuse.

Va exista un punct de vaccinare la Mănăstirea Nicula

De asemenea, s-a discutat amplasarea unui punct de vaccinare în preajma Mănăstirii Nicula, care va funcționa, în principiu, încă de la sosirea pelerinilor, pentru cei care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19. Joi, în cadrul unei ședințe, ar urma să fie discutate detaliile legate de locația punctului de vaccinare, programul de funcționare al acestuia, însă, în principiu, autoritățile plănuiesc ca totul să fie funcțional în momentul în care sosesc primii pelerini.

Irina Munteanu a subliniat că un punct de vaccinare organizat la astfel de evenimente este benefic pentru comunitate, amintind faptul că și în cadrul Festivalului TIFF a fost organizat un astfel de centru. Deja există unul amplasat și cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare și, începând de joi, 5 august, un alt punct de vaccinare ar trebui să fie funcțional în Iulius Mall, la fel cum deja există unul la Vivo. 


Comentarii Facebook