Fany are monopol și face ce vrea. Bătaia de joc de pe cursa Cluj-Napoca - Sighișoara

 

Clujenii sunt tot mai nemulțumiți de poziția dominantă de pe piață pe care o exercită firma Fany, care deține monopol și face ce vrea. 

 

Un călător a relatat pe blogul său ce aventură a trăit când încerca să meargă la Sighișoara.

 

Fany deține cursele Cluj-Napoca – Sighișoara. Când am venit eu în Cluj erau vreo două pe zi dacă nu mă înșel, acum este doar o cursă care pleacă la ora 21:30 și ajunge în Sighișoara în jurul orei 12:30. Autocarul merge până în Constanța pare-mi-se.

 

Sun la sediu cu o zi înainte, nu se [mai] fac rezervări pe distanțe atât de scurte. A doua zi (vineri, 20 decembrie) încerc să iau bilete, doamna de acolo mă întreabă dacă am vorbit cu șoferul, dacă mai sunt locuri. Îl întreb pe șofer și îmi spune că nu mai sunt – deși autobuzul gol – pentru că sunt rezervate pentru cei ce fac o cursă mai lungă.

 

Am stat strâmb și m-am scărpinat drept, ca mai apoi să-l întreb pe șofer:

 

B: Rezervare nu pot face fiindcă distanța e prea mică, iar dumneata vei avea mereu locurile rezervate de cei ce merg pe distanțe mai lungi, așadar eu nu mai pot circula cu firma dumneavoastră?

 

Ș: (ridică din umeri) da.

 

Unul dintre șoferi ia 50 de lei de la un domn ca să-i ducă pachetul până undeva – credeați că dacă șoferii nu mai vând bilete nu mai fac bani? de fapt nu au făcut niciodată bani adevărați din bilete, căci nu se riscau să ducă, călători fără bilete; banii adevărați îi fac din pachetele și din banii pe care îi iau ca să “te înghesuie” undeva, cu tot cu bilet – iar apoi îl întreabă pe celălalt “spre Sighișoara, Mureș, mai luăm?”, el răspunde calculat “Nu, nu!”.

 

Unul dintre profesorii de la facultate ne spunea că (ghici!) în străinețuri, în astfel de situații de monopol, statul creează o firmă pentru cetățeni și lasă prețurile mai jos pentru a le regla pe ale celui ce deținea monopolul. La noi nu se întâmplă asta, la noi Fany va suge… bani, mult timp de acum în colo”, a relatat Bogdan Anghelina pe blog.

 

Tânărul a optat pentru un bilet de tren: ”Este tren de la ora 22:00, Cluj-Napoca – Sighișoara, durata călătoriei cu tot cu întârzieri este de aproape șase ore. Am ajuns la 4 dimineața acasă, un drum de 170 km”.

Comentarii Facebook