Expertul COVID-19 de la UBB Cluj s-a vaccinat la Luduș, pentru că nu a găsit loc în Cluj-Napoca


Profesorul Răzvan Cherecheș, expertul COVID-19 de la Universitatea Babeș-Bolyai, s-a vaccinat tocmai la Luduș, în județul Mureș, pentru că nu a găsit loc la Cluj-Napoca, unde nu mai sunt vaccinuri. 

Am fost vaccinat la sala de sport al orașului Luduș, județul Mureș - la distanță de 1 oră 15 minute minute cu mașina - doar aici mai erau disponibile locuri”, a relatat Răzvan Cherecheș.

Rectorul UBB, Daniel David, a criticat modul în care funcționează platforma de programare COVID

Rectorul UBB Cluj a criticat de la început modul în care se fac programarile pentru cadrele Universității. Acesta a sesizat în 19 ianuarie STS-ul, pentru că nu s-au putut face programări. 

Noi ne-am aşteptat la un lucru. Odată ce am încărcat oamenii în platforma naţională, ei să poată să se planifice independent de noi pe baza datelor pe care noi le-am încărcat acolo. Această funcţionalitate nu a mers destul de bine. În acest moment mai avem o altă problemă însă. Prin faptul că vaccinarea a fost promovată foarte puternic, oamenii şi-au făcut conturi pe platformă, iar cei care şi-au făcut conturi, din nou, nu se pot programa individual pe baza datelor pe care le-au încărcat Universitatea pe platformă. Se pot programa numai oamenii care nu au cont şi se autentifică direct prin CNP. Rugăm STS-ul să rezolve şi problema asta”, a declarat Daniel David, rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj.

La UBB Cluj, sunt 3700 de angajați, din cei 4700, care vor să se vaccineze, dar foarte puțini au reușit să facă asta.

Daniel David a spus că foarte mulți s-au planificat în afara Clujului. ”Oamenii neputând să se planifice  individual, a trebuit să avem colegi din universitate, decani, care în calitate de administratori făceau ei programarea oamenilor. A fost un fel de call center. Pentru că nu puteai să faci programarea fără să îl suni pe cel pe care trebuia să îl programezi. Că eu degeaba îi făceam programarea la Dej, joi la ora 14, că omul spunea că nu pot să mă duc acolo la ora respectivă”, a mai precizat acesta.

Profesorul de fizică Simion Simon, directorul Școlii Doctorale de la Facultatea de Fizică, a făcut chiar un protest public, și a reușit să se programeze și vaccineze la Câmpia Turzii.

Cum decurge procesul de vaccinare

Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș a explicat cum a decurs vaccinarea.

No, m-am vaccinat - sau, mai corect, am fost vaccinat. Pașii prin care am trecut (pentru cei care urmează să se vaccineze):

1. am primit dezinfectant pentru mâini

2. mi s-a luat temperatura

3. mi s-a verificat buletinul (ca la votare)

4. am completat un formular de acord informat

5. am completat un chestionar de triaj vaccinare - răspuns cu da/nu/nu știu la întrebările: probleme de sănătate actuale + episod febril în ultimele 14 zile + alergii la alimente/medicamente + reacție gravă după altă vaccinare + probleme cronice de sănătate + cancer, leucemie, HIV + epilepsie + medicamente imunosupresoare în ultimele 3 luni + transfuzie de sânge/imunoglobuline/medicamente antivirale în ultimul an + gravidă/șanse să rămâneți gravidă în luna următoare + alăptați în prezent + alt vaccin în ultimele 4 săptămâni + infectat cu SARS-CoV-2 înainte și externat/ieșit din izolare peste 28 zile

6. am trecut printr-o consultație cu un medic - triaj medical (la mine a mers foarte repede)

7. mi s-a verificat din nou buletinul înainte să fiu vaccinat

8. am fost vaccinat - rapid, eficient, nedureros

9. mi s-a luat tensiunea arterială + concentrația de oxigen din sânge

10. am așteptat 15 minute pe un scaun, în caz de reacții alergice, timp în care un medic ne-a informat despre potențialele reacții adverse, tipul de vaccin, tipul de tehnologie (fain și clar explicat) am fost vaccinat la sala de sport al orașului Luduș, județul Mureș - la distanță de 1 oră 15 minute minute cu mașina - doar aici mai erau disponibile locuri”, a relatat Răzvan Cherecheș.

Comentarii Facebook