Experiența unei fotografe din Occident în Clujul anilor 1987: Ascultau ce vorbim, hrana era greu de găsit, dar era ALCOOL în neștire


Karin Nedela din Germania a vizitat Clujul în 1985 și 1987, când a făcut și câteva fotografii și a surprins atmosfera de atunci: Ascultau ce vorbim, hrana era greu de găsit, dar era ALCOOL în neștire.

În România erau anii negri ai dictaturii comuniste, în care nu mai era nimic în magazinele alimentare. Pâinea și lactatele se vindeau direct de pe stradă, pentru că nu mai apucau să ajungă în magazine. De asemenea, carnea era ceva rar, iar clujenii se puneau la cozi de seara pentru a prinde o bucată de pui.

Marea ”băltoacă” din Mărăști. Fotografie din cartierul Mărăști, care a dat frâu liber amintirilor - FOTO

Am vizitat doar Clujul şi, într-o vizită scurtă de o zi, Ciucea. Chiar înainte să părăsesc Clujul, am întâlnit o tânără care studiase la şcoala de arte. Am ţinut legătura şi m-a chemat în vizită de Revelion în 1987. Am făcut rezervări la un hotel - aceasta era legea - dar am petrecut mult timp cu prietena mea şi familia ei. De data aceasta, situaţia cotidiană era chiar mai aspră decât în 1985. Pene de curent, aprovizionarea proastă cu alimente şi aşa mai departe. Nu existau becuri pornite noaptea, am fost la teatru şi era un frig de gheaţă înăuntru. Dar ce m-a îngrozit cu adevărat a fost asta: sora prietenei mele, care se căsătorise şi avea un băieţel, trebuia să facă la fiecare trei luni controale medicale ca să verifice dacă era însărcinată. Contracepţia era interzisă. Întotdeauna era interogată: „De ce nu vrei încă un bebeluş?" Mi-a spus că întotdeauna răspundea aşa: „Aş face încă un copil dacă aş avea cu ce să-l hrănesc; fac greu rost de mâncare chiar şi pentru acesta unul pe care-l am”, a rememorat fotografa.

Karin Nedela a petrecut Revelionul cu o familie la un hotel, unde era amenajat un festin,la care a fost greu să se obțină locuri. Fotografa a fost șocată de meniu: ”Cina a fost destul de bizară. Întreg meniul era compus din peşte la conservă: aperitive, supă, fel principal. Ajunsă aici, nu am fost surprinsă să constat aceasta: peştele la conservă din Vietnam era singurul lucru pe care-l puteai cumpăra din magazine - asta şi vodka”.

M-am simţit ca în „1984" a lui Orwell: grija constantă despre cine ascultă ce vorbim, hrana greu de găsit şi abundenţa de alcool din magazine, imaginea lui Ceauşescu apărând în tot felul de locuri. Cu toate acestea, oamenii erau foarte ospitalieri, chiar dacă ştiau că le pot cauza necazuri", a mai rememorat ea, conform ziuadecj.ro. 

Dacă aveți fotografii și amintiri despre anii dinainte de Revoluție, le puteți trimite pe adresele redacției Știri de Cluj: Facebook, Whatsapp  (0722804083) sau pe emailul office@stiridecluj.com.

Comentarii Facebook