EXCLUSIV Un bebeluş de un an din Cluj a murit în condiţii suspecte. Protecţia Copilului nu a mers la caz pentru că nu avea carburant UPDATE


Un copil de un an a murit în condiţii suspecte în localitatea Gârbău. Andrei Robert S., în vârstă de un an, a murit în urmă cu câteva zile din cauze care încă nu au fost comunicate de Instititul de Medicină Legală din Cluj Napoca.

Din primele informaţii, cazul a intrat în atenţia Direcţiei pentru Protecţia Copilului Cluj, dar angajaţii acestei instituţii, respectiv doi asistenţi sociali, nu s-ar fi deplasat la Gârbău, deoarece instituţia nu mai are benzină pentru deplasări în afara oraşului.

Mama micuţului Andrei a fost internată în luna februarie la Clinica de Ginecologie 2 din Cluj Napoca, unde a născut o fetiţă. După naştere, femeia i-a informat pe medici că mai are acasă încă doi copii, unul de trei ani şi altul de un, Robert Andrei, şi că intenţionează să îl abandoneze pe nou-născut în spital. În astfel de cazuri, medicii sunt obligaţi să sesizeze Direcţia pentru Protecţia Copilului, care nu a dat, însă, curs sesizării. Dacă s-ar fi dus acasă la femeie, ar fi putut să constate condițiile precare în care cei doi copii locuiau.


Inspectorul Anca Purdea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Cluj, a declarat că în data de 2 martie, adică sâmbăta trecută, Secţia 2 Rurală a fost informată că pe raza localităţii Gârbău, un copil în vârstă de un şi două zile a decedat. ”În cauză a fost efectuată o necropsie, iar medicii legişti nu au descoperit urme de violenţă. Cauza decesului sunt problemele medicale”, spune inspectorul Anca Purdea.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

UPDATE

 

Cauza morții copilului de un an pare a fi pneumonia mixtă, conform surselor de la Asistența Socială.

 

Andrei Robert a trăit la o stână de pe raza localităţii Gârbău, alături de sora lui, şi de către părinţi, care oficial nu sunt căsătoriţi. Tatăl este cioban iar mama casnică, spun autorităţile de la Primăria din Gârbău. Sâmbătă, 2 martie, femeia, mama copilului, a sunat disperată la 112 că ambii copii sunt bolnavi.

Asistentul social de la Primăria din Gârbău, Dana Moldovan spune că femeia şi-a abandonat al treilea copil în maternitatea Dominic Stanca, din Cluj-Napoca, imediat după ce l-a născut. "În februarie a născut al treilea copil, o fetiţă, pe care l-a abandonat în spital. Acasă, la Gârbău, dacă i se poate spune casă, o dubă metalică de aproximativ patru metri pătraţi, mai avea doi copii, o fetiţă de doi ani şi pe Andrei Robert, în vârstă de un an şi două luni", spune asistentul social. Tot atunci, medicii de la Clinica de Ginecologie au anunţat Direcţia pentru Protecţia Copilului în legătură cu acest caz, dar nimeni nu s-a sesizat și nu a făcut o anchetă pentru a vedea în ce condiții trăiesc și ceilalți doi copii ai femeii.

Asistentul social Dana Moldovan recunoaşte că a fost la stâna abia în cursul zilei de azi, împreună cu şeful de post. "Trăiau în condiţii mizere. În aşa zisa locuinţă exista un pat improvizat şi o masă. Tatăl copiilor ne-a spus că acestora nu le-a fost frig pentru că el a încălzit adăpostul. Este foarte probabil ca în perioada în care mama a fost spital, unde a născut a treia oară, bărbatul să nu se fi ocupat de cei doi copii de acasă", mai adaugă Dana Moldovan.
 
Nimeni din comuna Gârbău nu a ştiut despre condiţiile în care locuiesc cei doi copii ai familiei Sasz. "Pe noi nu ne-a informat nimeni. Am aflat abia când a murit copilul şi de aceea ne-am la ei acasă, decât în cursul zilei de azi. Nici şeful de post nu a ştiut că la stână locuieşte o familie cu doi copii mici şi asta pentru că nimeni nu l-a informat, deşi patronul stânei avea această obligaţie", mai spune asistentul social.

Reprezentanții Direcţiei pentru Protecţia Copilului Cluj susţin că au fost informați despre caz, în momentul în care femeia a anunţat că vrea să-şi abandoneze copilul în spitalul de ginecologie. "Cazul a fost alocat la o echipă de profesionişti asistent social şi psiholog în scopul preluării şi rezolvării. De asemenea, pentru evaluarea situaţiei celorlalţi doi copii ai familiei s-a dispus deplasarea în teren a specialiştilor, la domiciliul declarat de mamă în comuna Sânpaul. S-a constatat că mama nu locuieşte la adresa din cartea de identitate şi pe care a declarat-o. Reprezentanţii DGASPC au primit informaţii de la vecini, din care reiese faptul că familia ar locui pe raza comunei Gârbău", a afirmat Directorul Direcţiei pentru Protecţia Copilului Cluj, Nicoleta Molnar.

Numai că în acest moment se rupe filmul, deoarece oficialii de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Cluj nu au mai mers şi în localitatea Gârbău pentru a localiza familia. ”Din discuţiile telefonice, reprezentantul primăriei a declarat iniţial că nu are cunoştinţă despre aceasta familie. Ulterior, au contactat telefonic Direcţia comunicându-ne decesul unuia dintre copii. Primăria ne-a comunicat de asemenea şi faptul că celălalt copil este în spital”, a mai spus Molnar.


Comentarii Facebook