Episcopia de Cluj-Gherla aniversează 160 de ani de la înființare. Vezi ce manifestații vor avea loc


Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla celebrează 160 de ani de la la înființare printr-o serie de manifestări comemorative, în perioada 20 – 24 noiembrie 2013, manifestările comemorative dedicate împlinirii a 160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Armenopoli - Gherla.

Celebrările prezidate de cel de-al IX-lea Episcop eparhial, PS Florentin Crihălmeanu, vor avea în centru Adunarea Eparhială de sâmbătă, 23 noiembrie, de la ora 9.00, din capela „Sf. Iosif” a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu.

Programul aniversar a început miercuri, printr-o seară de rugăciune a Reuniunilor Mariane în capela „Sf. Iosif” din Piaţa Cipariu, a urmat joi, 21 nov., în Catedrala Episcopală o seară de rugăciune organizată şi animată de persoanele consacrate.

Iată care este programul transmis de Episcopie:

Vineri 22 nov., de la ora 18.00, în Catedrala „Schimbarea la Faţă” va fi celebrată slujba Vecerniei, după care, de la ora 19.00, urmează un cuvânt al Eparhului de Cluj-Gherla la ceas aniversar.

Sâmbătă, 23 noiembrie, în capela „Sf. Iosif” a Catedralei în construcţie din Piaţa Cipariu, de la ora 9.00, va fi celebrată Sfânta Litughie Arhierească aniversară, în prezenţa unor Înalţi Ierarhi.

După celebrare, în aula „Cardinal Iuliu Hossu” din incinta aceleiaşi Catedrale, va începe Adunarea Eparhială, (adunarea cu cea mai mare participare consultativă a Eparhiei, care se convoacă numai în momente speciale), la care vor participa peste 35 de preoţi invitaţi, persoane laice din diferite Consilii ale Eparhiei şi reprezentanţi ai Protopopiatelor Eparhiei, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi guvernamentale.

În cadrul Adunării Eparhiale va avea loc, de la ora 11.30, o Sesiune de comunicări cuprinzând două conferinţe istorice, cu participarea unor cadre universitare de la facultatea de Istorie a UBB.

De la ora 12.30, Episcopul de Cluj-Gherla va acorda diplome, medalii şi titluri onorifice, unor distinse personalităţi care au contribuit în mod remarcabil la susţinerea Bisericii, şi care, prin viaţa lor, au dat un bun exemplu de trăire a credinţei creştine.

Un alt moment al sărbătorii va urma de la ora 17.00, în Aula «Iuliu Hossu»: Concertul omagial, cu participarea Corului „Magnificat” al Catedralei „Schimbarea la Faţă”, a Corului de copii „Allegria” a capelei „Sf. Iosif” şi a Orchestrei tinerilor de la Liturghia romano-catolică duminicală ce se celebrează în capela „Sf. Iosif”.

Manifestările legate de aniversarea Eparhiei vor continua duminică, 24 nov., de la ora 9.30, la Gherla, (primul Sediu Eparhial între 1853 – 1930), unde, după o procesiune de la primul Sediul Episcopal la noua Biserică «Sf. Iosif» (din P-ţa Unirii), va fi celebrată Sfânta Liturghie Arhierească.

Programul din Gherla mai cuprinde, de la ora 12.30, vizitarea unor obiective semnificative, precum primul Sediu Episcopal, Academia de teologie, Cimitirul de lângă Penitenciar – unde va fi un moment comemorativ de rugăciune, pentru Episcopii, preoţii, persoanele consacrate şi credincioşii care au petrecut ani de închisoare, sub regimul comunist, la Penitenciar, dar şi pentru primul Episcop al Eparhiei, Ioan Alexi, care este înmormântat în acest cimitir.

Comentarii Facebook