Elevii sunt în GREVĂ JAPONEZĂ, iar studenții din Cluj ies în Piața Unirii

 

Elevii din Cluj poartă azi banderole albe în semn de solidaritate cu studenții care ies în stradă, nemulțumiți de subfinațarea sistemului educațional.

 

Consiliul National al Elevilor (CNE) solicită alocarea Guvernului alocarea a 6% din PIB pentru educatie.

 

Exista numeroase cazuri in care scolile nu au autorizatie sanitara de functionare si nu au beneficiat de fonduri pentru reabilitarea bazei materiale. In mediul rural, exista inca scoli cu toalete in curte si fara apa potabila. De asemenea, in unele situatii, scolile sunt incalzite cu sobe vechi si degradate. Potrivit standardelor europene, pentru a asigura un mediu de invatare adecvat, unitatile de invatamant trebuie sa aiba in dotare laboratoare, biblioteci, baze sportive, sali de clasa dotate corespunzator, dar si spatii destinate activitatilor extra-curriculare”, precizează reprezentații elevilor.

 

Tinerii mai cer și decontarea integrala a cheltuielilor de transport pentru elevii navetisti. ”Consiliul National al Elevilor considera dezavantajoasa ordonanta guvernului privind decontarea transportului elevilor care nu pot fi scolarizati in localitatea de domiciliu si solicita acoperirea totala a cheltuielilor de transport conform Legii Educatiei Nationale”, se mai arata in comunicat Consiliului Național al Elevilor, precizandu-se ca suma maxima decontata pentru un abonament lunar emis pentru distanta de 50 de kilometri este de 120 lei.

 

Elevii mai cer si cresterea alocatiilor, valoarea acestora fiind neschimbata din 2009, si anume 42 de lei (aproape 10 euro).

 

Totodata, ei mai cer manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a si a XII-a, revizuirea curriculumului scolar si a continuturilor manualelor scolare si adaptarea invatamantului tehnologic la cerintele agenilor economici. ”Elevii sunt beneficiarii directi ai sistemului educational, cei care se supun normelor prevazute de Legea Educatiei Nationale, in timp ce Guvernul nu isi respecta propriile asumari si angajamante fata de acestia si de sistemul educational, prin acordarea a 6% din PIB pentru educatie. Educatia este considerata ca fiind o prioritate nationala, insa nu a fost tratata corespunzator”, mai mentionează elevii.

 

Studenții din Cluj-Napoca protestează miercuri, în stradă! Unde se adună?

 

Comentarii Facebook