Ecologistii clujeni cer in instanta blocarea lucrarilor la Parcul Feroviarilor! VEZI detalii


Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) a depus la Judecatoria Cluj Napoca o cerere pentru obtinerea unei ordonante presedintiale prin care sa se blocheze lucrari la Parcul Feroviarilor.

CIDRM solicita "suspendarea oricaror lucrari asupra Parcului Feroviarilor, parte  a monumentului istoric 'Ansamblul Urban Centrul Istoric al orasului Cluj', pana la obtinerea autiorizatiei de constructie necesara realizarii acestor lucrari".

Avocatul Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, Bertici Edith, a motivat ca Societatea Comerciala Sportiva Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA, administratorul parcului, a precizat pe site -ul oficial al clubului, ca "a procedat la efectuarea de interventii asupra Parcului Feroviarilor, parte  a monumentului istoric, constand in lucrari de constructii: drumuri balastate pe trasee noi, platforme mineralizate, imprejmuiri de mare anvergura precum si sapaturi ample fara a se coforma dispozitiilor legale in aceasta materie. Societatea parata a demarat in fapt lucrari de modificare ampla ale Parcului Feroviarilor incalcand astfel un set de acte normative atat in materia lucrarilor de constructii in general cat si in aceea privind cazul special al monumentelor istorice".

Potrivit Legii nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice: "Interventiile asupra monumentelor istorice se fac numai pe baza si cu respectarea avizului emis de catre Ministerul Culturii si Cultelor sau, dupa caz, de catre serviciile publice deconcentrate ale Ministerului Culturii si Cultelor".

"Avand in vedere faptul ca toate lucrarile care au fost efectuate la fata locului s-au desfasoara la ora actuala doar pe baza unui certificate de urbanism, care potrivit legii nu confera dreptul la executarea lucrarilor de constructie, precum si faptul ca nu exista nici autorizatie de constructie precum nici avizul Ministerului Culturii si Cultelor, consideram ca aceste lucrari se efectueaza in totala ilegalitate.
(...) Aceste lucrari trebuie oprite cu urgenta, pagubele se produc in mod continuu, avand efecte asupra mediului in general si asupra unui monument istoric, in special. Pe de alta parte, se va respecta si caracterul vremelnic al masurii luate deoarece va avea efect doar pana la intrarea in legalitate, obtinerea autorizatiei de constructie
", a mai precizat avocatul Bertici Edith.

Cererea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu va fi judecata in 30 martie, de la ora 8.00.

 

Citeste si...

Vezi ce vrea sa faca Arpad Paszkany cu Parcul Feroviarilor! VIDEO si FOTO

Comentarii Facebook