Detinutul care s-a spanzurat la Gherla, Ioan Ursut, autor al jafului de un milion de euro din Pasul Gutai


Detinutul care s-a spanzurat la Gherla este Ioan Ursut, barbatul acuzat ca a dat jaful de un milion de euro din Pasul Gutai, in 15 septembrie 2009.

Barbatul din Baia Mare s-a spanzurat in grupul sanitar al camerei de detentie.

 

Sinucidere la Penitenciarul Gherla. Un detinut s-a spanzurat

 

In 15 septembrie 2009, sase persoane au oprit in Pasul Gutai o masina blindata care transporta bani, i-au sechestrat pe cei care se aflau in interior si au disparut cu aproape un milion de euro.

In 26 ianuarie 2010, doi dintre autori au fost retinuti, un cetatean roman din Baia Mare si un cetatean italian. Cei doi puneau la cale un alt jaf pe raza judetului Satu Mare si vizau tot o masina care transporta valori a firmei G4S, care circula pe ruta Orasu Nou - Negresti Oas.

Politia a reusit sa il retina pe Ioan Ursut, din Baia Mare, si Massimo Loddo, din Italia.

"Pentru a dispune arestarea preventiva, instanta a retinut ca in cauza exista indicii temeinice care sa justifice presupunerea ca inculpatii Ioan Ursut si Massimo Loddo, in 15.09.2009, utilizand patru autoturisme furate si simuland, impreuna cu alte patru persoane, ca ar avea calitatea de politisti, au urmarit si au oprit in trafic, la coborarea Pasului Gutai inspre localitatea Mara, in locul numit «Valea Alba», o autospeciala ce transporta valori, respectiv sume in lei si valuta. Instanta a retinut, de asemenea, ca acestia, dezarmandu-i pe lucratorii ocupanti ai autospecialei, i-au obligat, prin violente, sa le predea autospeciala, din care, dupa ce au condus-o intr-un loc retras, au sustras patru saci in care se aflau sumele de 3.971.000 lei si respectiv 2.000 euro. (...) Inculpatii, inainte de a parasi locul faptei, i-au inchis pe ocupantii autospecialei in compartimentul tezaur al acesteia, loc din care au fost sustrasi si sacii cu bani. Calitatea oficiala pe care si-au insusit-o inculpatii a fost simulata cu ajutorul unor uniforme negre tip combinezon, inscriptionate cu 'Politia', uniforme caracteristice lucratorilor de la DPIR, si cu ajutorul unor cagule. Inculpatii erau, de asemenea, inarmati cu arme automate tip 'Kalasnikov' sau 'AKM 47'. Impotriva incheierii prin care s-a dispus luarea masurii de arestare preventiva, inculpatul Loddo Massimo a declarat recurs, inculpatul Ursut Ioan avand la dispozitie 24 de ore de la pronuntare pentru introducerea caii de atac", se arata in documentul Tribunalului Maramures prin care cei doi au fost arestati pe 29 de zile.

Ioan Ursut era mai putin celebru in Romania, dar foarte cunoscut in Europa. Stabilit in Italia, el a executat 20 de ani de inchisoare si a reusit sa evadeze de trei ori din Suedia si o data dintr-o inchisoare italiana.

El a fugit in Italia in 1983, impreuna cu o prietena. In anul 1984, impreuna cu un alt roman, Alexandru Vlonga, l-a omorat in bataie pe un traficant de tigari care l-a inselat cu 20.000 marci. Pentru acest lucru el a fost condamnat la 18 ani inchisoare in absenta. Din Italia a fugit in Suedia si s-a stabilit la Helsingborg, solicitand azil politic impreuna cu alti romani.

In 1986, in oras sunt comise trei crime, iar Ursut recunoaste la unul din procesele sale ca a fost in apartamentul lui Petrisor, iar apoi spune chiar ca l-a omorat pe Petrisor, dar apoi isi retrage afirmatia si nu este condamnat.

In iunie 1986, Ursut a fost condamnat la un an si sase luni inchisoare pentru posesie ilegala de arma si intentie de jaf, fiind oprit impreuna cu un alt barbat in timp ce aveau in masina arme si cagule. In decembrie 1986 este condamnat la doi ani si trei luni inchisoare pentru inselaciune si uz de fals.

Comentarii Facebook