Detalii de la operațiunea de salvare a clujencei care a vrut să sară de la etajul 10. Cum a convins-o un polițist să se dea jos


Polițiștii clujeni și echipajele din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au avut parte, marți, de o operațiune extrem de delicată.

Aceștia au fost semnalați privind faptul că o femeie amenință să sară de la etajul 10 al unui bloc din Mănăștur.

După o serie de negocieri și momente tensionate, oamenii legii au reușit până la urmă să o convingă pe clujeancă să renunțe la ideea de a-și lua viața.

În urma incidentului, reprezentanții IPJ Cluj au relatat cum a decurs operațiunea și cum a reușit agentul principal Cosmin Cătinaș să negocieze cu femeia.

Tensiune maximă, risc major, minute vitale, viață, comunicare/negociere, echipă, salvare - sunt câteva dintre cuvintele care ar putea descrie situația cu care s-au confruntat colegii noștri ieri.

Marți, ora 14:00, Mănăștur, Cluj-Napoca 

Un apel 112 semnala că o persoană amenință că se aruncă de la etajul 10 al unui bloc. Din acel moment totul a devenit o cursă contra cronometru pentru salvarea unei vieți.

Colegul nostru, agent principal Cosmin Cătinaș, de la Poliția municipiului Cluj-Napoca - Secția 4 - a ajuns primul la fața locului. Tocmai intrase în schimbul 2 cu un jandarm și o elevă a școlii de poliție.

Deși se anunțase o zi liniștită, cu un soare de invidiat, apelul de urgență a schimbat brusc tabloul unui schimb II relativ ușor. Ajuns rapid la fața locului, colegul nostru a realizat riscul major al misiunii sale abia în momentul în care a intrat în contact în femeia. 

Privirea goală a acesteia, atingerea fină a geamului doar cu buricul degetelor, vocea înceată și moale a femeii care se afla pe un balcon îngust al scării blocului, au făcut ca presiunea resimtiță de polițist să aibă fluctuații semnificative la fiecare mișcare a acesteia.

,,Când suntem confruntaţi cu situaţii dificile, avem tendinţa firească de a reacţiona impulsiv, fără să gândim suficient”, asta spunea William Ury în ,,Dincolo de refuz”. 

Colegul nostru a dovedit contrariul și, cu mult tact, a inițiat un dialog cu femeia, încercând să o înduplece să îmbrățișeze viața.

În scurt timp, în sprijinul acestuia au venit negociatorii SMURD și ai IPJ. Lupta între viață și moarte a durat peste o oră, perioadă de foc pentru toți cei angrenați în această misiune.

Cosmin, colegul nostru, a fost cel care a simțit momentul prielnic pentru a acționa și a prins-o cu fermitate pe femeie de braț, reușind împreună cu ceilalți să o aducă în interiorul blocului.

A fost un moment plin de tensiune și pentru marea de oameni care priveau de jos acțiunea echipei.

Important este că misiunea a fost îndeplinită cu succes, iar munca în echipă, curajul și determinarea au condus la salvarea unei vieți.

Poate că nici nu mai contează motivul pentru care femeia a recurs la acest gest, ci doar faptul că viața, cu bune și rele, merită trăită frumos.”, au scris cei la IPJ Cluj, pe rețelele sociale.

Comentarii Facebook