Defectele noului Cod Penal: Torționarii și evazioniștii ar putea scăpa de pedepse



Adoptarea noului Cod Penal vine cu anumite repercursiuni asupra dosarelor aflate pe rol la Judecătorii, chiar dacă noile măsuri sunt adoptate fără alte modificări doar pentru 24 de ore.

 

Astfel, cazurile pentru îșelăciune, precum cele din ”Dosarul Transferurilor”, în care sunt acuzate personalități de renume din fotbalul românesc, sau cazul prăbușirii FNI, în care este judecat Sorin Ovidiu Vîntu, vor putea beneficia de principiul legii mai favorabile.

"Dacă acest Cod Penal intră în vigoare cu actualele limite de pedeaspă pentru o oră sau 24 de ore, chiar dacă ulterior vor fi modificate, se va aplica principiul legii mai favorabile”, a explicat, pentru gândul, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Potrivit procurorului șef al DNA, au fost depistate 64 de dosare de mare coruție care vor fi închise.

"Avem două tipuri de efecte, unele derivate din aplicare Noului Cod Penal şi altele derivate de la aplicarea procedurii penale. În privinţa DNA un impact important în va avea aplicarea pedepsei pentru infracţiunea de înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave. Pedeapsa pentru această înfracţiune a fost redusă de la 10-20 de ani în vechiul Cod, acum în noul Cod este prevăzută cu un maxim de cinci ani. În plus a fost scoasă noţiunea de consecinţe deosebit de grave din conţinutul acestei infracţiuni.

În toate cauzele DNA care au la bază această infracţiune va interveni prescripţia. Iar pentru cele trimise în judecată de asemenea se va putea aplica prescripţia. Persoanele care au comis asemenea fapte nu vor mai fi sancţionate penal. Apoi părţile vătămate nu îşi mai vor recupera prejudiciile de multe ori vorbim de prejudicii de milioane de euro. De asemenea cheltuielile de judecată nu vor mai fi recuperate de stat

La DNA sunt 64 de dosare, iar pe rolul instanţelor sunt 12 dosare care se vor prescrie în acest an, iar alte 25 în anul 2015. Acestea sunt exclusiv dosare ce privesc infracţiunea de înselăciune cu consecinţe deosebit de grave”, a mai explicat Codruța Kovesi.

Noile modificări ale Codului Penal au intrat în vigoare în data de 1 februarie 2014, iar încă din prima zi au fost eliberate 122 de persoane din penitenciare, iar alte 176 au fost transferate în centre de detenție, datorită modificării pedepselor.

Comentarii Facebook