De ce dau românii șpagă la medic! 3% au reclamat că le-au fost ceruți bani - Sondaj IRES


Un sondaj IRES i-a chestionat pe români în privința proverbialei șpăgi acordată medicilor.

- În timp ce 50% dintre participanții la studiu spun că au dat bani sau alte bunuri unui medic sau unui cadru medical, o proporție similară – 48% - spun că nu au făcut acest lucru. Respondenții cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani spun în cea mai ridicată proporție cum că nu au făcut acest lucru – 57%, în timp ce aceia cu studii superioare dau răspunsul afirmativ în cea mai ridicată proporție – 58%, iar respondenții din mediul urban spun asta în proporție mai ridicată (54%) decât cei din mediul urban (45%).

- Cei mai mulți dintre respondenții care au dat bani sau bunuri personalului medical spun că au făcut acest lucru din proprie inițiativă (87%), în timp ce 11% dintre ei spun că acestea au fost solicitate.

- Doar 3% dintre participanții care au dat bani sau bunuri personalului medical, respectiv dintre care au făcut acest lucru la solicitarea celor din urmă spun că au reclamat această situație undeva.

- 6 din 10 intervievați spun că se tem că, dacă nu oferă bani sau alte bunuri medicilor, aceștia îi vor trata cu mai puțin interes. Această temere este mai răspândită în rândul persoanelor mai tinere (50 de ani și sub), cu studii medii și care locuiesc în mediul rural.

Comentarii Facebook