Cutremur de 5,3 resimțit în Ardeal. Epicentrul a fost la Arad, dar s-a simțit puternic și la Cluj


Un cutremur cu magnitudinea 5,3 a avut loc marți, seară, în Arad, fiind resimțit și în Timișoara și Cluj.

Seismul a avut loc la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în ARAD, și a avut magnitudinea 5.3.

Cutremurul semnificativ s-a produs la adâncimea de 15km, în apropierea următoarelor oraşe: 11km SE de Arad, 42km N de Timișoara, 68km S de Bekescsaba, 96km N de Resita, 99km E de Szeged.

La Cluj, oamenii au semnalat că acest cutremur s-a resimțit puternic. 

Ce spun specialiștii despre valul de cutremure din acest an

Alexandru Szakacs, cercetător științific la Institutul de Geodinamică din București, spunea pentru HotNews că Gorj și Banat s-au reactivat într-adevăr, dar aceasta NU schimbă modul cum vedem harta națională a cutremurelor.

Putem spune, așadar, că în acest an s-au reactivat două zone seismice ale țării, zone seismice cunoscute de specialiști, unde însă în ultimii ani nu se mai produseseră seisme demne de luat în seamă. „Este corect să spunem că zona s-a reactivat, fiindcă s-a produs acest cutremur, dar asta NU înseamnă că sigur va urma o fază în care vor apărea cutremure dese și tot mai mari. Nimeni nu poate să prezică ce se va întâmpla în continuare”, spune Alexandru Szakacs, cercetător științific la Institutul de Geodinamică din București.

Cel mai puternic cutremur de anul acesta s-a produs în zona Olteniei în 14 februarie şi a avut o intensitate de 5,7 pe Richter, fiind urmat de sute de replici.

Cu o zi înainte, în aceeaşi zonă, s-a produs un seism de 5,2 grade, la o adâncime de 16,5 kilometri.

Comentarii Facebook