Vineri 7 Octombrie

Curtea Supremă a respins definitiv retrocedarea şcolii de fete Marianum din Cluj-Napoca, unde funcționează Facultatea de Litere a UBB


Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins joi prin hotărâre definitivă retrocedarea clădirilor fostului institut de fete romano-catolic „Marianum” din Cluj-Napoca, unde acum funcționează Facultatea de Litere a Universității Babeș Bolyai (UBB), transmite agenția maghiară MTI.

Curtea Supremă a respins astfel recursul Parohiei Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Cluj-Napoca împotriva hotărârii din primi instanță. ÎCCJ a respins de asemenea posibilitatea ca parohia să sesizeze Curtea Constituţională a României cu o excepţie de neconstiuţionalitate în cauza retrocedării.

Conform informaţiilor oferite de parohie după sentinţa de primă instanţă, clădirea centrală a institutului de fete din Cluj-Napoca, fondat de Biserica Romano-Catolică, a fost construită în anii 1910-11 şi a fost sfinţită la 10 decembrie 1911 de episcopul Gusztáv Károly Majláth. Biserica a continuat să extindă Marianumul în timpul primului război mondial şi după, astfel că institutul a devenit una din cele mai importante şcoli ale comunităţii maghiare din Transilvania. Înainte de naţionalizarea din 1948, complexul de clădiri găzduia şi o şcoală primară şi un gimnaziu de fete, o şcoală comercială, un liceu de fete, un institut de pregătire a învăţătorilor şi profesorilor şi o şcoală de muzică.

După naţionalizare, clădirile Marianum-ului au fost ocupate de Universitatea Bolyai (cu limba de predare maghiară), iar după contopirea acesteia cu Universitatea Babeş în 1959, ele au fost folosite de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB). În momentul actual, în complexul de clădiri funcţionează Facultatea de Litere a UBB, potrivit MTI.

În august 2017, Comisia de Retrocedare de la Bucureşti a respins cererea de retrocedare a Marianum-ului. Biserica a contestat decizia în instanţă, însă contestaţia a fost respinsă în primă instanţă, în mai 2018, de Curtea de Apel Alba Iulia. ÎCCJ a respins miercuri recursul împotriva sentinţei din 2018.


Comentarii Facebook