Sambata 10 Decembrie

Cum va arăta zona lacului Gheorgheni cu două clădiri mari de birouri - FOTO SIMULARE

 

Clădirile de birouri pe care Iulius Mall Cluj vrea să le ridice pe malul lacului din Gheorgheni au agitat spiritele în rândul reprezentanților societății civile, care contestă investiția. Au fost realizate și o serie de simulări pentru exemplificare. 

 

Iulius Mall a obținut avizul Consiliului Local Cluj-Napoca pentru realizarea investiției în valoare de 12 milioane de euro, cu condiți să amenajeze lacul din Gheorgheni. 

 

Până acum nu au fost prezentate imaginile cu clădirile de birouri, dar Silviu Medeșan, căruia îi mulțumesc, le-a găsit pe net. Desigur, aceste randări nu au fost prezentate pe panouri amplasate pe marginea lacului, așa cum prevede la anexe Ordinul nr. 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism.

 

Puțini dintre voi știți că Iulius Mall a obținut în concesiune cel mai important spațiu public al Clujului de la Consiliul Județean condus de Marius Nicoară plătind o redevență lunară de aprox. 40.000 de euro. E mai puțin de 3% din profitul obținut lunar de Iulius din chirii, potrivit unor calcule în media locală. Ceea ce se întâmplă e un jaf. Jaf al avutului public continuat prin realizarea noilor clădiri, fără ca investiții mai relevante în spațiul public de lângă mall să fie dezbătute (de pildă, raportul financiar între construcția clădirilor și amenajări este de 40 la 1, fără ca vreun jurnalist să îndrăznească până acum să arate discrepanțele)”, se arată pe site-ul slicker.ro.

 

Cei care se opun proiectului de construire a celor două clădiri de birouri susțin și că pista de atletism care ar urma să fie amenajată în jurul lacului nu va putea fi construită în totalitate. ”Nu știam când am cerut pista din material sintetic (mai puțin ok în raport cu pământul, așa cum e în Parcul Babeș sau în pădure, dar mai ok decât betonul), e că o bună parte din partea de nord a lacului e în continuare revendicată. Deci, dacă Iulius Mall va respecta precondițiile pentru avizarea construcției clădirilor, Clujul ar putea deveni primul oraș din lume care va avea o pistă care nu e circulară, ci în formă de semilună”, mai precizează sursa citată.

 

Compania Iulius Mall ”a finalizat planul de reamenajare a spaţiului verde din vecinătatea Lacului de Vest, din cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca. Proiectul face parte dintr-un plan mai amplu de dezvoltare a acestei zone din imediata apropiere a Iulius Mall Cluj. Astfel, locuitorii oraşului vor beneficia de un parc proiectat după cele mai înalte standarde europene, pe o suprafaţă de aproximativ 10.000 mp. Lucrările vor demara în primăvară şi vor dura circa un an”, a precizat Adelina Isachi, PR Assistant Iulius Group.

 

Zona verde din jurul Lacului de Vest va fi amenajată de firma italiană Lemscape, companie care a proiectat şi parcul de peste 50.000 mp al ansamblului urbanistic Palas Iaşi, investiţie a Iulius Group inaugurată în mai 2012. ”Revitalizarea zonei din vecinătatea lacului presupune îmbinarea a numeroase posibilităţi de petrecere a timpului liber: alei de promenadă pavate cu piatră cubică, spaţii de relaxare, pistă pentru alergare pe covor special, pistă pentru ciclism cu două sensuri, prevăzută cu locuri pentru închiriere şi parcare biciclete, dar şi numeroase alte facilităţi. Spaţiul verde va fi amenajat cu gazon special, pe care clujenii se vor putea aşeza şi destinde, la fel ca în marile parcuri europene. De asemenea, locuitorii oraşului vor avea posibilitatea să se plimbe cu barca pe lac, investiţia în spaţiul verde incluzând amenajarea de pontoane şi a unui debarcader”, a mai spus Adelina Isachi.

 

Vezi AICI simularea realizată de Iulius Mall.

Comentarii Facebook