Cum l-au "executat" pe Marga colegii de la Studii Europene


Contractele profesorilor Andrei Marga si Michael Shafir cu UBB Cluj nu au mai fost prelungite, sub forma de conventie civila, deoarece Facultatea de Studii Europene nu are bani.

Prodecanul Facultatii, profesorul Nicolae Paun, a declarat pentru Stiri de Cluj ca celor doi le ramane varianta predarii, in conditiile in care accepta plata cu ora. Michael Shafir a refuzat pentru ca: "Ni s-a propus amandurora sa ne continuam activitatea la plata cu ora. Am anuntat demult ca la plata cu ora se plateste numai pe centura". Andrei Marga a spus si el ca: "activitatea mea cu UBB Cluj s-a terminat in momentul in care mi-am depus mandatul de rector".

"Senatul UBB a luat o decizie saptamana trecuta, prin care profesorii pensionari, la 65 de ani, isi pot continua activitatea in doua variante la plata cu ora, pentru cursurile pe care le au pana la sfarsitul anului, sau printr-o conventie civila semnata la Senatul UBB cu toate darile platite la stat, dar s-a precizat, la partea cu conventia civila, ca facultatile trebuie sa ia in calcul si asigurarea resurselor financiare.

La nivelul departamentelor s-au analizat propunerile si am avut consiliul profesoral, marti, 27 martie. Trebuie sa mentionez faptul ca Facultatea de Studii Europene este pe minus. Nu suntem o facultate pe plus, din punct de vedere financiar. In consiliul de marti condus de decanul Ladislau Gyemant, Mircea Maniu a cerut vot secret si l-a sustinut si Sergiu Miscoiu. Decanul a fost de acord si am supus la vot prelungirea contractelor lui Michael Shafir si Andrei Marga pe conventie civila.

Prin vot secret, dosarul lui Shafir a obtinut 12 voturi "impotriva" si 8 "pentru", iar al domnului Marga 11 "impotriva" si 9 "pentru". Ar fi trebuit sa obtina 11 voturi pentru ca sa poata fi prelungit contractul pe conventie civila", a explicat Nicolae Paun.

Prodecanul de la Stiinte Europene, Nicolae Paun, a mai spus ca deciziile au fost adoptate in sedinta Senatului UBB Cluj de la mijlocul lunii martie.

"Acum o saptamana, marti, a venit hartia de la Rectorat, prin care ni s-a solicitat ca prin avizul consiliului profesorilor sa ne exprimam in 5 zile in privinta profesorilor care au varsta pensionarii. Am respectat termenul si am convocat consiliul profesoral si ieri a fost sedinta.

Nimeni nu a avut vreodata din corpul profesorilor vreo discutie sau o tensiune interumana cu profesorul Shafir. Este un profesor reprezentantiv, la fel ca si profesorul Andrei Marga.

Michael Shafir are doua cursuri, unul la linia romana si altul la cea engleza. Asistentul lui este Sergiu Miscoiu, are doctorat si este un tanar la 35 de ani care poate oricand sa ii suplineasca activitatile. Noi nu dorim acest lucru. Shafir m-a sunat totusi dupa sedinta de marti si mi-a spus ca anuleaza intalnirea pe care o aveam programata, pentru ca nu doreste sa fie platit cu ora", a mai explicat Shafir.

Conform reprezentantilor UBB Cluj, un asistent universitar platit cu ora castiga lunar un venit curprins intre 1.000 si 1.200 de lei, un lector intre 1.500 si 2.000 de lei, iar un profesor universitar ajunge si la 4.000 de lei. Programul este de 8 ore pe saptamana.

 

Andrei Marga si Michael Shafir, dati afara de la UBB Cluj pe usa din spate

Comentarii Facebook