Cum a intervenit șeful Poliției Cluj, Mircea Rus, pentru a-l salva pe soțul vitezoman al Sorinei Pintea: ”Sănătate, doamna ministru!”


Fostul șef al Poliției Cluj a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, după ce a intervenit și persecutat un grup de polițiști care l-au amendat pe soțul fostului ministru al Sănătății, Sorina Pintea. Mircea Rus a fost trimis in judecată, in 6 aprilie 2023, fiind acuzat de abuz in serviciu de DNA Cluj.

Bărbatul a fost prins cu 99 km/h în localitate, depășind o coloană de mașini pe linie continuă, iar ministrul a sunat la Mircea Rus, pentru intervenție. Rus s-a dus la locul faptei și le-a spus agenților că puteau să îl ierte pe soțul ministrului. Pentru că nu a aut niciun succes, Mircea Rus a declanșat ancheta disciplinară împotriva agenților.

În 28 iulie 2018, Sorina Pintea, ministrul Sănătății în funcție, se deplasa spre casă în Maramureș, iar un echipaj de poliție din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla a prins-o la Iclod. 

În jurul orei 16.00, agenții au văzut un Volvo înmatriculat în județul Maramureș care s-a angajat în depășirea coloanei, trecând peste linia continuă și peste trecerea pentru pietoni semnalizată prin indicator rutier și marcaj. Mașina avea 99 km/h, în localitate unde trebuia să aibă 50 km/h. 

Mașina era condusă de soțul Sorinei Pintea, care se afla în dreapta. Potrivit DNA, Sorina Pintea a intervenit în discuția dintre soț și agentul de circulație, spunând că este ministru al Sănătății. ”I-a spus că deține funcția de ministru al sănătății, fără a-i transmite numele sau alte date. Răspunsul agentului a fost ”Sănătate”, după care, cu actele primite de la conducătorul auto, a revenit la autospecială. A început efectuarea verificărilor conform procedurilor, respectiv vizualizarea imaginilor video și verificarea conducătorului auto și autoturismului în bazele de date”, au notat procurorii DNA în rechizitoriu prin care l-au trimis în judecată pe Mircea Rus.

Amenda a fost de 580 de lei pentru una dintre contravenții și avertisment pentru cealaltă. Șoferul a rămas fără permis pentru depășirea neregulamentară, dar a refuzat să primească și să semneze procesul-verbal. 

Mircea Rus, șeful IPJ Cluj, s-a dus la locul incidentului, deși era sâmbătă

Sorina Pintea l-a sunat pe Mircea Rus, pus de PSD în funcție, și s-a deplasat la locul incidentului deși era sâmbătă, 28 iulie 2018.

Sorina Pintea ”a transmis pe un ton răspicat” polițiștilor că ea se grăbește și a trebuit să aștepte 20 de minute. Aceasta s-a arătat foarte revoltată motivând că este reținută și că are treburi importante de făcut. În același timp, i-a transmis că nu va pleca de la fața locului până ce nu va sosi inspectorul șef Rus Mircea Ion”, mai spun procurorii.

Chiar dacă se grăbea, mașina soților Pintea a rămas acolo, așteptând să ajungă Mircea Rus. 

Agentul a fost sunat de șeful IPJ Cluj. Agentul a relatat pe scurt care au fost constatările. Comandantul i-a transmis să rămână la fața locului până ce ajunge și el. După aproximativ 20-30 de minute de la momentul apelului telefonic, la fața locului a sosit inspectorul șef Rus Mircea Ion, îmbrăcat în ținută informală și la volanul unui autoturism civil marca Peugeot. 

Inspectorul șef a venit lângă noi și ne-a transmis fiind deranjat, că «nu vă știți a vă orienta» și că «doamna ministru face un Spital Regional de Urgență în Cluj». După aceste discuții, inspectorul șef Rus Mircea Ion s-a deplasat la autoturismul de Maramureș, iar doamna ministru a coborât din mașină. Cei doi au stat la discuții aproximativ 20 de minute, la finalul cărora inspectorul șef Rus Mircea Ion i-a salutat și a plecat de la fața locului cu autoturismul cu care a venit”, a declarat la audieri polițistul care l-a amendat pe soțul Sorinei Pintea.

Polițiștii cinstiți care au aplicat amenda au fost chemați la Biroul Control Intern al IPJ Cluj și le-a solicitat ca la orele 20.00 să fie prezenți la sediul Poliției Gherla pentru a se întâlni. Ofițerul de la control intern le-a cerut un raport și la audieri au spus că era pentru prima dată când șeful inspectoratului se deplasa în teren la constatarea unei banale contravenții rutiere și este cineva cercetat disciplinar pentru că își face treaba. 

Fostul șef al secției de poliție din Gherla, unde lucrau cei trei agenți de poliție, a făcut plângere la DNA.

Procurorii DNA au ajuns la concluzia că Mircea Rus a intervenit pentru a-și asigura funcția. ”Inculpatul fusese împuternicit la comanda IPJ Cluj, pe considerente vehiculate de colegii săi ca fiind intervenții la factorul politic, participant apoi la un concurs nepromovat și finalmente numit în urma unui concurs unde a fost unic participant. Prin urmare, trebuia să confirme că justifică numirea, sens în care acționează contra propriilor subordonați aflați în exercitarea conformă și justificată a atribuțiilor de serviciu și dând satisfacție factorului politic”, scriu procurorii DNA.

Nu mai sunt persoană publică de trei ani de zile și nu mai comentez absolut nimic. Din păcate, nu aș putea să comentez acest aspect (acuzațiile DNA în acest caz, n.r.), pentru mine e o surpriză. V-am mai spus, nu mai sunt persoană publică, las comentariile pe seama tuturor. Cei care mă cunosc știu”, a declarat Sorina Pintea pentru Libertatea.  Mircea Rus are și alte probleme, după ce a fost destituit, pe motiv că și-ar fi pus ilegal iubita în funcția de șef al Secției de Poliție nr. 3, fiindu-i retrasă autorizația ORNISS, care îi conferă acces la informații clasificate.

Acesta a fost reținut de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, fiind pus sub acuzare, alături de alți doi comisari, subalternii lui pentru numiri ilegale la Poliția Dej și Gherla.

Mircea Rus a fost destituit și acum Poliția Cluj este condusă de alt personaj cu ”spate” politic, Mihai Rus, nepotul lui Ioan Rus, fostul ”greu” din PSD.

Comentarii Facebook