Miercuri 24 Aprilie

Copii răniți de „moneda rusească”, un joc periculos care face furori printre elevii clujeni. Un consilier local a tras un semnal de alarmă în online


Radu Boloveschi, consilier local USR al primăriei Cluj-Napoca, a atras atenția, pe pagina sa de Facebook, asupra unui joc periculos  care începe să ia amploare și să devină din ce în ce mai popular în rândul elevilor.

Rețelele de socializare s-au umplut de videouri în care elevii din toată țara încearcă o nouă provocare lansată pe platforma Tik Tok. Consilierul local, Radu Boloveschi, avertizează că jocul periculos pe care copiii îl fac la școală ar putea avea consecințe destul de grave.

Specialiștii susțin că, deși pare, jocul nu este deloc inofensiv

La prima vedere, jocul pare destul de inofensiv însă „moneda rusească” este un joc destul de periculos care poate vătăma destul de tare sănătatea elevilor.

La nivel național și în presă au apărut știri despre un nou joc periculos care circulă pe platforma TikTok și care a devenit popular printre școlari, mari și mici deopotrivă. Părinții unor elevi din Cluj-Napoca ne-au transmis că au primit o atenționare din partea școlii la care învață copiii lor, despre pericolul reprezentat de acesta”, a scris Radu Boloveschi pe pagina sa de Facebook acum câteva zile.

Jocul se numește «Moneda rusească», este un joc cu elemente agresive, violent fizic, elevii practicându-l în școli, în timpul pauzelor”, a mai adăugat acesta.

Ce este „moneda rusească”

Mesajul primit de la școală informează că jocul constă în «învârtirea unei monede pe o suprafață, iar copilul care nu reușește să o țină în mișcare, trebuie să lovească moneda cu pumnul, sau este lovit de alții cu moneda, în pumnul strâns sau peste degete. Câștigă cel care are cele mai puține zone roșii pe pumn, în urma lovirii cu moneda»”, a explicat consilierul local. 

Acest joc, prin acțiunile pe care le presupune, are ca rezultat vătămarea corporală a jucătorilor, medicii avertizând că rănile sunt foarte dureroase și au risc de infectare. Psihologii vorbesc despre efectele negative asupra componentelor emoționale și sociale, jocul ducând la diminuarea empatiei, încurajarea pedepselor fizice și a agresivității între copii”, a mai transims Boloveschi.

Ce putem face pentru a scăpa de aces joc

Pentru a ajuta la „eradicarea” acestui joc agresiv, consilierul local a transmis și o serie de recomandări ale psihologilor școlari pentru părinții și cadrele didactice.

Psihologii școlari transmit părinților și cadrelor didactice recomandări pe această temă. Părinții sunt îndemnați să abordeze acest subiect cu copiii lor, să le explice efectele pe care le are jocul și riscurile la care se supun participând la acesta. Părinții și profesorii trebuie să dea dovadă de vigilență în supravegherea copiilor și să intervină rapid când situația o cere. De asemenea, este importantă implicarea activă, constantă, în viața școlară, în monitorizarea activității de pe rețelele de socializare, a copiilor, în discuții deschise, despre diverse teme importante din viața lor. O bună colaborare între școală- părinte - elev, precum și astfel de informări din partea școlilor, trebuie să reprezinte practici zilnice, uzuale, extrem de utile pentru dezvoltarea emoțională și fizică sănătoasă a copiilor noștri”, a precizat Radu Boloveschi.

Cei mici au tendința de a pune în aplicare ceea ce văd pe rețelele sociale

Pe lângă aceste atenționări, consilierul a atras atenția părinților și le-a cerut să fie mai atenți la ceea ce urmăresc cei mici pe rețelele de socializare. Fiind destul de mici, copiii au tendința să le acorde prea multă atenție, timp, dar mai ales crezare.

Astfel de jocuri și nenumărate tentații periculoase împânzesc rețelele sociale, cărora. copiii le dedică timp, atenție, crezare. Nesupravegheați, aceste pericole devin parte din viața lor, experimentări și tragedii, în lipsă de cunoaștere a tuturor informațiilor și a efectelor pe termen scurt și lung”, a concluzionat Radu Boloveschi.

Radu moneda ruseasca.PNG


Comentarii Facebook