Copiii din Cluj-Napoca, primii care au trecut în online și ultimii care se întorc la școală


Elevii din municipiul Cluj-Napoca au fost primii din țară care au făcut trecere de la orele fizice la cele online, în data de 22 octombrie 2020, din cauza numărului crescut de cazuri de coronavirus de la acea vreme. În acest timp, în restul țării, activitatea față în față a fost suspendată abia în 9 noiembrie 2020, la aproape 2 săptămâni de când clujenii făceau deja orele online.

Primii elevi care au trecut în online

În municipiul Cluj-Napoca, din pricina numărului crescut de teste efectuate zilnic, incidența era printre cele mai mari din țară, fiind impuse multe restricții, astfel că elevii au stat în fața calculatoarelor aproape tot anul școlar 2020-2021, mai puțin clasele primare și terminale, care s-au mai întors în bănci pentru perioade scurte de timp.

Conform ordinului comun publicat în Monitorul Oficial, semnat de ministrul Sănătății și ministrul Educației, începând de miercuri, 19 mai, toți elevii din România se pot întoarce la școală, doar cu o condiție.

Astfel, condiția impusă prin ordinul comun este ca în localitate incidența să fie mai mică de 1 la mie. Acolo unde incidența este mai mică, Comitetele Județene pentru Situații de Urgență pot decide dacă elevii din acea localitate pot sau nu să meargă fizic la școală.

Clujenii, ultimii care vor merge la școală

În prezent, rata de infectare a municipiului Cluj-Napoca a scăzut considerabil, fiind la 1.15 la mia de locuitori. Așadar, în câteva zile ar putea să scadă sub 1 la mie, ceea ce ar putea duce la redeschiderea școlilor pentru toți elevii din Cluj. 

Este o veste bună la nivel local, însă, dacă urmărim situația la nivel național, realizăm că este singurul oraș mare din România care se mai află în scenariul galben. Restul orașelor sunt toate în scenariul verde, astfel că elevii din restul României  s-au întors la școală încă de săptămâna aceasta.

În urmă cu o săptămână, în 14 mai, în scenariul galben se mai aflau Brașov, Oradea și București, însă acestea au ajuns în scenariul verde. 

Între timp, în municipiul Cluj-Napoca, singurii care merg fizic la școală sunt preșcolarii, elevii din clasele I-IV și cei din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a, a XIII-a. Restul elevilor clujeni vor continua orele online până „la noi ordine”.

Dacă incidența va ajunge sub 1 la mie în weekend, ar urma ca reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Cluj să se reunească într-o ședință pentru a hotărî dacă elevii din Cluj-Napoca vor merge sau nu fizic la școală, în aceste ultime săptămâni rămase din acest an școlar.


Comentarii Facebook