Vineri 30 Septembrie

Consilierul local Alexandra Oană îi spune lui Boc să facă școli noi, nu să prezinte ”extinderea unor școli, drept construcție de școli noi”


Părinții care de azi au fost nevoiți să își mute copiii de la Școala Ion Agârbiceanu, la un fost cămin, au protestat luni dimineața. Consilierul local USR PLUS, Alexandra Oană, îi spune primarului să nu se mai laude cu școli noi, pentru că de 30 de ani nu s-a făcut o unitate nouă de învățământ.

Boc se laudă că a construit școli noi, dar adevărul este altul

Peste 200 de copii din clasele pregătitoare de la Școala Ion Agârbiceanu au fost relocați începând de azi în sediul Colegiului Anghel Saligny!

Zeci de părinți au protestat azi dimineață împotriva acestei decizii, ce implică 8 dintre cele 12 clase pregătitoare ale școlii.

Direcțiunea speră să rezolve astfel problema supraaglomerării cu care școala se confruntă de mai mulți ani și care a dus la scurtarea orelor pentru copiii din clasele primare la 40 de minute și la studiul în două schimburi.

De cealaltă parte, părinții spun că nu au fost informați în legătură cu posibilitatea relocării în momentul înscrierii în clasa pregătitoare, că au primit informații oficiale privitoare la mutare în urmă cu o săptămână pe Whatsapp și, mai ales, că cele câteva criterii prin care s-a stabilit care clase rămân și care pleacă au fost incorecte”, a declarat consilierul local Alexandra Oană.

Consiliul Administrativ a decis că vor rămâne în școală clasele pregătitoare cu numărul cel mai mare de copii cu frați sau surori în clase mai mari, clasele în care sunt copii de dascăli sau copii cu dizabilități. Nu s-a ținut cont în schimb de adresa familiilor.

Astfel s-a ajuns în situația greu de acceptat în care copii ce locuiesc peste drum de școala Agârbiceanu să fie mutați la Anghel Saligny, în timp ce copii ce s-au înscris la școală cu viză de flotant să rămână în locația curentă.

Consilierul local Alexandra Oană i-a transmis lui Emil Boc să facă o școală nouă, nu să se laude cu extinderea celor existente și să spună că sunt școli noi făcute. 

Copii care veneau singuri la Școala Agârbiceanu de la blocurile din jur vor trebui conduși cu mașina spre noua locație, ceea ce nu va face decât să înrăutățească și mai mult traficul de coșmar din Mărăști.

Situația e cu atât mai frustrantă pentru părinți cu cât Școala Agârbiceanu a trecut recent printr-un amplu proces de reabilitare și extindere și a fost prezentată drept model de bune practici în ceea ce privește gestionarea infrastructurii educaționale.

Cu toate acestea, se pare că extinderea nu a fost însă suficientă pentru a rezolva problemele ce țin de supraaglomerare.

Lucrul acesta nu ar trebui să ne mire. De ani buni, criza locurilor în creșe și grădinițe anunță presiunea pe locurile din clasele primare, iar în condițiile în care nu s-au luat măsuri suficiente la timp era inevitabil să se ajungă aici.

Deși l-am auzit pe Domnul Primar în fiecare ședință de Consiliu Local din ultima vreme prezentând renovarea și extinderea unor școli drept construcție de școli noi, adevărul este că în Cluj nu s-a construit nicio școală nouă în ultimii 30 de ani, iar acest lucru începe să se simtă din ce în ce mai acut.

Singura soluție pentru evitarea unor situații precum cea de azi este construcția de școli în cartierele noi ale orașului”, a mai punctat aceasta. 

„Fain la școală în Cluj!” Elevii de la Ion Agârbiceanu, înghesuiți într-o cameră de cămin, numită „sală de clasă” - FOTO

Comentarii Facebook