Clujul găzduiește Olimpiada Internaţională de Matematică 2018

 

Olimpiada Internaţională de Matematică 2018 se va desfăşura la Cluj-Napoca, în perioada 3 - 14 iulie, a anunțat șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus. 

 

La eveniment vor veni peste 600 de elevi din peste 100 de ţări, fiecare stat fiind reprezentat de o echipă formată din maximum şase elevi şi însoţită de cel puţin doi profesori matematicieni. Numărul total al persoanelor care vor lua parte la olimpiadă este de peste 1.000 de persoane.

 

Probele de concurs vor avea loc în zilele de 9 şi 10 iulie în Sala Polivalentă. Durata este de patru ore şi jumătate, timp alocat rezolvării a patru probleme (traduse în limba fiecărei ţări prezente). Evaluarea lucrărilor se va face în intervalul 11-12 iulie şi va fi urmată de festivitatea de premiere (13 iulie).

 

Bugetul total al evenimentului este de peste 1,1 milioane de euro, iar demersul de a aduce competiţia pentru a patra oară în ţara noastră aparţine Societăţii de Ştiinţe Matematice din dorinţa de a celebra Centenarul Marii Uniri de la 1918.

 

Prestigioasa competiţie a fost lansată de România în 1959, la iniţiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al Societăţii de Ştiinţe Matematice.

 

Primele două ediţii s-au desfăşurat la Braşov şi Sinaia, reunind exclusiv ţări din fostul bloc comunist. În 1969 a participat şi prima ţară occidentală, iar după 1970 mai multe state vestice au devenit membre ale OIM. România deţine recordul de organizări, fiind gazdă în 1969, 1979 şi 1999.

 

România şi Bulgaria sunt singurele ţări cu prezenţă neîntreruptă la acest concurs, iar într-un clasament neoficial pe medalii, România se clasează pe locul trei.

 

Ultimele ediții ale Olimpiadei Internaționale de Matematică au avut loc la Chiang Mai (Thailanda), Hong Kong și Rio (Brazilia). În 2018, evenimentul va avea loc la Cluj-Napoca, iar, în 2019, la Londra.

Comentarii Facebook