Clujul ar putea avea un parc de câteva hectare în Gheorgheni, care să rivalizeze cu Central Park din New York

 

Clujul ar putea avea un nou parc, de circa 10 hectare, în zona de est a orașului. Parcul Între Lacuri ar fi mai mare ca și Parcul Central și mult mai spectaculos, integrând două lacuri.

 

Inițiativa aparține grupului civic ”SOS Lacurile Gheorgheni”, care a realizat o petiție prin care cere municipalității realizarea acestui proiect.

 

Parcul Între Lacuri (Parcul Est) propus conține și cea mai amplă infrastructură pietonală și biciclistă neîntreruptă din Cluj, de aproape 10 km, ca alternativă la construcția masivă de clădiri care va conduce la destructurarea inevitabilă a unui cadru natural valoros și a unei zone de agrement care este un adevărat patrimoniu verde al orașului.

 

A face un parc nou la Cluj-Napoca ar fi o reușită fără precedent a întregii comunități și cea mai puternică dovadă a faptului că societatea, administrația, instituțiile statului, proprietarii de imobile și locuitorii pot să colaboreze! Ar fi o construcție publică pe termen lung, pentru totdeauna, așa cum au fost și alte asemenea reușite, care au marcat cu repere fundamentale orașul de pe Someș, contribuind la unicitatea sa: Grădina Botanică, Parcul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Parcul Sportiv Iuliu Hațieganu. Acestea se întâmplau cu aproape un secol în urmă și și-au dovedit fără îndoială efectele benefice, devenind parte din identitatea orașului. Iată de ce inițiativa de a se realiza un nou parc public în zona lacurilor din cartierul Gheorgheni, de mult preconizatul Parc Est, ar fi o dovadă de continuitate în civilizație la Cluj. Succesul unei astfel de operațiuni ar fi enorm, până la realizarea lui, imediat după și în timp, ar fi un model de acțiune coerentă și ar plasa Clujul fără îndoială în fruntea celor care candidează pentru Capitală Culturală a Europei. Ar fi o dovadă supremă de cultură urbană a mediului construit. Ar fi o relansare a speranței că se poate trăi bine într-un oraș din România. Am convingerea că suportul, aportul și simpatia cetățenilor dar și dorința de a colabora ar atinge cote fără precedent, ar deveni o adevărată emulație într-o perioadă în care, dacă suntem sinceri nu avem ce aștepta de la guvernanți. Ar fi o dovadă de forță a autonomiei locale, de capacitate de autodeterminare a comunității.

 

Un astfel de proiect nu este ușor de realizat, necesitând o mare determinare, abilitate și consecvență, neputând fi făcut doar printr-o decizie sau alocare de resurse. E nevoie de asigurarea terenului, care poate fi făcută în interes public prin achiziții, schimburi sau expropriere, toate juste și conform legilor, în avantajul corect echilibrat al celor care dețin terenurile și deopotrivă al tuturor celor care vor beneficia de parc.

 

În numele arhitecților din România salut această inițiativă și îi rog pe toți cei care au contribuit să continue, iar pe cei care pot și trebuie să contribuie să își deschidă inimile și mințile și să înceapă lucrul la acest proiect”, a declarat Șerban Țigănaș, președintele Ordinului Arhitecților din România.

 

 

Călin Goina, doctor în sociologie al Universității Californiei, Los Angeles (UCLA), Asist. Univ. al Fac. de Sociologie și Asistență Socială a UBB, cosideră că noul parc ar putea rivaliza cu Central Park din New York.

 

Parcul Între Lacuri este un proiect extraordinar care ar da naștere unui spațiu dedicat exclusiv pentru verdeață, sport și mișcare, cum sunt, de pildă, insula Margareta în Budapesta sau Central Park în New York. S-ar crea astfel un plămân al orașului, limitat, ce-i drept, de blocuri și asfalt, dar constituind o contrapondere la acestea. Acum, când obezitatea între copii și adolescenți este în creștere, și când activitățile fizice devin mai importante și mai necesare decât erau pentru generațiile mai vechi, e mai mult decât potrivita inițiativa de a pune laolaltă piste pietonale, de bicicliști, si pentru alte activități care să se întindă pe o arie cu adevărat extinsă. În iulie 2013, alături de o grupă de studenți la sociologie am condus o serie de interviuri cu aproape 250 de clujeni care trăiesc in zona. În covârșitoarea lor majoritate aceștia si-au exprimat preferința pentru mai multe spații verzi organizate în aria dintre lacuri (rezultatele detaliate ale acestei mini-anchete vor fi făcute publice cât de curând). Susțin acest proiect cu siguranța dată de faptul că locuitorii zonei se exprimă în imensa lor majoritate pentru cat mai mult spațiu verde între lacuri”, a spus Goina.

 

Semnează petiția AICI.

Comentarii Facebook