UMF Cluj, noul rai al studentilor francezi la medicina, titreaza Le Figaro

Varianta Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj este solutia pentru multi dintre studentii la medicina din Franta. Acestia renunta dupa primul an de studiu la medicina in tara lor, iar UMF Cluj - Napoca le deschide o poarta si ii acepta pe baza de dosar.

 

Le Figaro sustine ca 85 la suta dintre studentii la medicina in Franta , abandoneaza dupa primul an de studiu, iar faptul ca Universitatea de medicina si Farmacie din Cluj - Napoca ii primeste doar pe baza de dosar, este salvarea lor. Asa ca studentii vin aici, isi fac studiile si se intorc in Franta. In urma cu cativa ani la UMF Cluj erau doar doi- trei studenti francezi, in timp ce acum numarul acestora a ajuns la 262.

 

Rectorul Universitatii clujene, Constatin Ciuce a declarat pentru Le Figaro, ca numarul studentilor proveniti din tarile francofone a inceput sa creasca in 2000.  “La acea vreme, mai multe tari francofone ne cerusera s? introducem si cursuri in franceza. Avem o tradi?ie veche de 35 de ani in formarea studentilor straini. Avem infrastructura necesara, dar si multi profesori care vorbesc franceza”.

 

Avantajul francezilor care vin la Cluj este ca studiaza primii trei in franceza, iar abia in anul al-IV-lea, limba romana devine principala. Studentii platesc o taxa de 5000 de euro.

 

Dupa absolvire studentii se intorc in Franta si lucreaza acolo.  “Recunoa?terea cursurilor de medicina efectuate in UE nu a fost contestat?. Aaa ca nu avem niciun motiv sa credem ca aceste diplome ar fi mai putin bune decat cele obtinute in Franta”, a declarat Cédric Lussiez, reprezentant al Fédération Hospitalière din Franta.

 

Sursa Le Figaro

Comentarii Facebook