Clujenii speriați de ”asaltul” ciorilor deasupra orașului - VIDEO


Asaltul păsărilor deasupra orașului i-a pus pe întrebări pe unii clujeni. Oamenii se întreabă dacă stolul uriaș de ciori care a apărut deasupra orașului, duminică după-amiaza, este normal.

Imaginile de mai jos au fost filmate în Parcul Narciselor, de lângă Cimitirul Central. ”Oare e normal asa ceva?”, se întreabă un cititor.

Acest fenomen este comun în Cluj-Napoca, fiind declanșat de depozitarea necontrolată a deșeurilor la Pata Rât. ”Problema/cauza care a dus la această situație suntem noi, oamenii, și nu păsările. Ciorile care ne întunecă cerul în sezonul rece sunt în proporție mare ciori de semănătură, hrana lor obișnuită este constituită din insecte, melci și râme de pe terenurile agricole, dar fiind foarte oportuniste și-au schimbat obiceiurile când a fost cazul: au găsit o sursă de hrană permanent disponibilă în rampele de gunoi. În plus, copacii înalți, izolați, în care cuibăresc (aliniamentele de pe lângă drumuri), s-au cam tăiat, astfel că parcurile din orașe au luat locul acestora. Credem că măsurile gândite trebuie să armonizeze omul cu natura, deși acest lucru nu este întotdeauna simplu. Nu avem date despre situații asemănătoare, știm doar că în general este un proces complicat, soluții simple nu sunt”, spune biologul Teodora Domșa, coordonatorul Biroului Teritorial Cluj Napoca din cadrul SOR.

Recent, Primăria Cluj-Napoca spunea că lucrerază la soluții, dar nu s-a făcut nimic.

Problema ciorilor este una general valabilă în multe zone din Cluj-Napoca. Vedem cu toţii acele stoluri imense de ciori, care încep de dimineaţa să migreze şi au anumite locuri de staţionare, de odihnă, în oraş. Căutăm mai multe soluţii, ne-am gândit şi la instalaţii cu ultrasunete pentru a le alunga, dar este greu. În Cimitirul Central e în faza de proiectare un astfel de sistem, de exemplu, dar întreaga problemă e foarte complicată şi greu de controlat”, declara atunci viceprimarului Clujului, Gheorghe Şurubaru, 15 februarie 2020.

Comentarii Facebook