Clujenii se plâng de calitatea aerului din oraș: ,,Clujul are 3 anotimpuri: primăvara, vara, și irespirabil/ Miroase constant a gaze de eșapament”


În ultimul timp, din ce în ce mai mulți locuitori ai Clujului au sesizat că aerul din oraș este foarte poluat.

,,Oare numai eu am observat cât de poluat a devenit oraşul nostru în ultimele săptămâni?Stau în Cluj de foarte mult timp şi sunt destul de sigur că niciodată nu a fost aerul aşa de scârbos şi de poluat…”, a întrebat un locuitor al orașului pe rețelele de socializare.

Clujenii nu au ezitat să confirme acest fenomen, menționând că aerul este foarte mare, mai ales în timpul iernii iar majoritatea susțin că mașinile foarte poluante ar fi principala cauză a calității proaste a aerului din oraș.

,,Tot timpul e așa iarna; miroase a noxe și fum.

Cel mai probabil e și din cauză că orașul e în vale, înconjurat de dealuri.”

,,Așa e în fiecare an. Clujul are 3 anotimpuri: primăvara, vara, și irespirabil”

,,Da, așa e de mult timp. Cel puțin în zona mea, Eugen Ionescu, miroase constant a gaze de eșapament de pe la 7 dimineața până la 8-9 seara. Nu știu dacă primăria are în vedere vreo restricție pentru mașinile foarte poluante, de ex. diesel non euro până la euro 2, dar clar s-ar impune!”

,,Cât timp am stat în centrul clujului mi s-a părut normal și perfect ok aerul. M-am mutat la periferie langa pădure și drum închis, cand mă duc în oraș parcă mă sufoc de la așa gaze. Chiar e trist ca majoritate nici nu realizeaza ce rău e aerul din Cluj că nu prea au termen de comparație.”, au spus clujenii.

Potrivit site-ului de monitorizare a aerului iqair.com, poluarea din Cluj, în ultimele zile, a ajuns la cote alarmante. De exemplu, azi 29 decembrie, indexul de calitate a aerului a fost 130, ceea ce reprezintă un pericol, mai ales în cazul persoanelor sensibile, cu probleme respiratorii.

Poluantul principal în Cluj-Napoca sunt particulele în suspensie PM2.5, provenite cel mai des din arderea benzinei, uleiului, motorinei sau lemnului. Potrivit datelor site-ului, nivelul de poluare cu astfel de particule în Cluj-Napoca la ora actuală, este de 9,5 ori mai mare decât limita recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.

Comentarii Facebook