Clujeni sechestrați pe Aeroportul din Cancun. Sunt 80 de români ce vor fi trimiși acasă - EXCLUSIV


Peste 80 de români, inclusiv clujeni, sunt sechestrați în Aeroportul din Cancun (Mexic). Turiștii români sunt ținuți pe saltele în Aeroport, mai rău ca în pușcărie. 

Turiștii au plecat spre Mexic din Frankfurt și când au ajuns în Cancun au aflat că nu mai pot intra în țară din cauza pandemiei COVID-19. 

Românilor le-au fost luate pașapoartele și telefoanele. Un turist din Cluj ne-a relatat că România este considerată țară de risc și că vor fi trimiși acasă, fără a mai ajunge în stațiuni.  ”Avem teste făcute, dar nu ne lasă să intrăm. Vom fi trimiși acasă cu o cursă Lufthansa”, ne-a spus acesta. 

Turiștii au ajuns de luni, 1 februarie, în Mexic. Aceștia sunt distruși și nimeni nu știe când vor fi returnați, totul depinde de capacitatea Lufthansa de a-i transporta. 

WhatsApp Image 2021-02-02 at 11.06.39.jpeg

MAE precizează că în perioada 30-31 ianuarie 2021, Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistență consulară din partea unor cetățeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City și Cancun. În acest context, reprezentanții ambasadei au întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la situația cetățenilor români și motivele refuzului accesului pe teritoriul mexican. 

Potrivit datelor preliminare comunicate de autoritățile mexicane cu competențe în domeniul migrației, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetățenilor români la interviul realizat la sosire (scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător), cât și ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză. 

Totodată, MAE subliniază că misiunile diplomatice nu au competențe în a modifica deciziile autorităților din statele de reședință. Cu toate acestea, Ambasada României la Ciudad de Mexico a semnalat situația ministerului afacerilor externe mexican, exprimându-și nemulțumirea și subliniind importanța ca astfel de decizii să fie fundamentate solid și implementate cu respectarea strictă a drepturilor cetățenilor români.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe este în dialog cu Ambasada Statelor Unite Mexicane la București în vederea clarificării situațiilor semnalate și a identificării în cel mai scurt timp a unor soluții cu privire la accesul turiștilor români în Mexic.

În context, MAE precizează că autoritățile mexicane au intensificat controalele la punctele de frontieră.

Ambasada României la Ciudad de Mexico continuă dialogul cu autoritățile mexicane, fiind pregătită să acorde asistență consulară, conform competențelor legale și cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autoritățile mexicane în contextul pandemiei de COVID-19.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ciudad de Mexico: 00 52 55 5280 0447 și 00 52 55 5280 1869, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice la Ciudad de Mexico: 00 52 55 38 833 072”.

Comentarii Facebook