Clujean de ZECE a făcut un coș metalic, unde pune alimente pentru cei care nu au. Surpriză, nimeni nu a vandalizat sau furat nimic - VIDEO


Raul Bâldean, realizatorul canalului de YouTube Plecați departe, s-a pus pe treabă și a făcut un coș din plasă sudată, pe care l-a montat în Mănăștur și unde pune alimente pentru cei care au probleme financiare în aceste zile. 

Aveam emoții că va fi vandalizat coșul, dar spre surprinderea mea, era tot acolo, inclusiv biletul. L-am reumplut cu alimente”, a spus Raul. El merge periodic și umple coșul, pentru a ajuta și a fi un exemplu. ”Dacă creză că poți ajuta și tu într-un fel, poți lua exemplu sau găsi o altă metodă pentru a fi util societății”, a mai spus clujeanul AICI.

În tot haosul creat de pandemia de coronavirus, el s-a gândit să facă ceva ca să ajute. 

Primul lucru pe care l-am făcut a fost să fac o donație către un spital din Cluj-Napoca, orașul în care locuiesc (mai multe detalii găsiți în articolul anterior).

O a doua idee mi-a venit ideea după ce am văzut un reportaj din Italia. Situația din sudul țării este de așa natură acolo, încât oamenilor rămași fără loc de muncă le este greu să își asigure necesitățile de bază precum hrana sau adăpostul. Unii încearcă să îi ajute pe cei care nu își mai permit să-și cumpere mâncare, agățând plase cu alimente pe garduri sau atârnând coșuri de la balcoane. Trecătorii pun produse sau iau produse, în funcție de posibilități sau necesități. Dacă încă nu se vede pe străzile din România, asta nu înseamnă că nu ne îndreptăm și noi în aceeași direcție nefericită.

Untitled.jpg

Foto: Raul realizând coșul metalic

Am luat o bucată de panou de gard bordurat pe care am tăiat-o și îndoit-o, pentru a realiza un fel de coș pentru depozitarea alimentelor. Am listat o foaie A4 pe care am scris câteva instrucțiuni. Am cumpărat de la magazin niște produse alimentare (pâine, legume, salam, caș, sana și câteva conserve). Am montat coșul metalic pe un gard într-o zonă mai circulată dintr-un cartier din Cluj-Napoca și am pus plasele în coș. Am filmat totul în încercarea de a trimite mesajul acolo unde lipsește încurajarea, dar există bunăvoință”, a mai povestit clujeanul.

Untitled.jpg

Acesta crede că problemele de acum vor continua și după ce se va termina pandemia. ”Situația dezastruoasă în care a ajuns sistemul de sănătate românesc, abia acum își arată adevăratul impact asupra noastră. Numărul celor depistați cu Coronavirus reprezintă un mic procent, pentru că în realitate, sunt foarte multe persoane, simptomatice și asimptomatice, care nu au fost testate. Este și mai trist că în continuare sunt cadre medicale cărora nu li se asigură un minim de protecție împotriva acestei epidemii. O parte dintre ele s-au infectat cu virusul Covid-19. În aceste circumstanțe, din punctul meu de vedere, faptul că unii sunt speriați să mai meargă la lucru, este destul de justificat.

Pe lângă faptul că s-au îmbolnăvit, medicii sunt forțați să iasă din rândul celor care realmente pot lupta împotriva pandemiei. Dacă mijloacele de apărare sunt izolarea, igiena și sistemul medical, ce ne facem dacă ultimul nostru front de apărare (sistemul medical) își subțiază rândurile?

Pe termen mai lung, indiferent de deznodământul pandemiei de Coronavirus, cred că economia mondială va intra în recesiune. Economia României, care și-așa de-abia ținea pasul cu cea a Uniunii Europene, va coborî șchiopătând pe panta crizei economice. Sper să nu se ajungă acolo, dar e posibil ca numărul celor care vor avea nevoie de susținere financiară va fi copleșitor”, a mai spus Raul Bâldean.

Comentarii Facebook