Cluj: Școlile vor organiza festivități de sfârșit de an fie în curtea școlii, fie în clasă


Elevii vor putea avea parte în acest an de serbări școlare și festivități de premiere la final de an, respectând normele de sănătate impuse de pandemie, conform secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar în Ministerul Educației, Sorin Ion.

Festivitățile școlare sunt permise în 2021

Serbările școlare se vor putea organiza dacă se vor respecta regulile privind adunările. În interior se va ține cont de incidența din localitatea în care se află unitatea de învățământ. Totuși, numărul de elevi prezenți la serbările școlare trebuie limitat.

Anul acesta, se pot organiza serbări, câtă vreme sunt respectate regulile prevăzute în legislație. Există reguli privind adunările. Dacă se organizează serbările afară, e minunat, să facă afară, respectând regulile generale, adică să fie până la 500 de persoane. Dacă sunt organizate la interior, să respecte regulile respective”, a declarat Sorin Ion, Secretar de Stat în Ministerul Educației.

Festivități separate pentru școlile cu mulți elevi

În cazul în care vorbim despre școli sau grădinițe  cu un număr mai mare de elevi, serbările vor fi organizate declarat, eventual pe cicluri școlare. Dacă se respectă limita de persoane atunci pot participa și părinții elevilor la festivitate.

De asemenea, festivitățile trebuie organizate ținând cont de calendarul anului școlar:

  • până pe 4 iunie, pentru clasa a XII-a
  • până pe 11 iunie, pentru clasa a VIII-a
  • până pe 25 iunie, pentru restul claselor

Fiecare școală decide dacă face sau nu festivitate

Conform Amaliei Gurzău, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean Cluj, fiecare unitate de învățământ poate să organizeze festivitate de final de an școlar, fiind decizia conducerii școlii. Totuși, școlile trebuie să respecte măsurile aflate în vigoare: numărul de participanți și distanțarea socială.

Conducerea fiecărei unități de învățământ preuniversitar stabilește și decide varianta optimă de organizare și desfășurare a festivităților de absolvire, respectiv cele de final de an  școlar, ținând cont de prevederile cadrului legal actual, prin care sunt reglementate normele și măsurile care se impun a fi respectate în aceste contexte.

Lucia Cojocaru, liderul sindicatului profesorilor din Cluj, a spus că școlile clujene nu au luat încă o decizie cu privire la festivitățile de final de an, urmând ca decizia să fie luată în ședința Consiliului de administrație. Cert este că școlile din Cluj-Napoca vor ține festivitățile într-un fel sau altul, însă nu s-a hotărât încă în ce mod.

Încă nu au luat nici o decizie. Se va hotărî în cadrul Consiliului de administrație al școlii. Unele au spus că vor susține festivitățile de sfârșit de an în clasă, pentru a înmâna premiile, alții în curtea școlii respectând normele”, a declarat Lucia Cojocaru pentru Știri de Cluj. 


Comentarii Facebook