Cluj: Profesorul de desen de la Liceul ”George Coșbuc”, acuzat de părinți de bullying, a amenințat că se sinucide


Un profesor de desen de la Colegiul Național ”George Coșbuc” a amenințat că se sinucide, după ce a fost chemat la comisia de disciplină.

Profesorul a fost acuzat de părinți că intimidează un elev, iar conducerea școlii l-a chemat la comisia de disciplină pentru a vedea ce are de spus. 

Când a aflat, profesorul de desen a anunțat pe grupul de Whatsapp al școlii că se sinucide. 

Șefii Inspectoratului școlar acuză modul în care se face analiza psihiatrică la medicina muncii

Inspectorul general școlar Cluj, Marinela Marc, a declarat că a cerut demararea cercetării disciplinare, pentru că profesorul de desen nu și-a schimbat atitudinea. Acesta a fost chemat în comisia disciplinară, la finalul săptămânii trecute, dar a amenintat că se sinucide. 

Am ținut legătura permanent cu școala și, având în vedere că, după toate discuțiile de consiliere avute cu directorii, cu inspectorul școlar de specialitate, rămase fără schimbări de atitudine în relația cu elevii și cu modul de evaluare, le-am recomandat să demareze cercetare disciplinară, să facă și plângere la poliție. 

Școala a derulat toate etapele procedurii, desfășurând o cercetare prealabilă a faptelor semnalate, urmată de demararea cercetării disciplinare a domnului profesor. Comisia de Cercetare Efectivă l-a convocat în scris și prin toate mijloacele de comunicare avute la dispoziție (mail, poșta cu confirmare de primire) pe domnul profesor.

După aproximativ o ora de la trimiterea convocării, pe grupul de whatsapp al școlii, domnul profesor a postat un mesaj în limba germană, cu un vădit caracter de suicid, drept urmare conducerea școlii s-a sesizat și a contactat rapid Secția 6 de Poliție Cluj-Napoca, care a acționat cu promptitudine și au comunicat ulterior că au reușit prin metode specifice să îl convingă pe domnul profesor să îi însoțească, fiind chemată în regim de urgență o ambulanță care l-a transportat pe acesta la Clinica de Psihiatrie din Cluj-Napoca unde, după evaluarea stării în care acesta se afla, au decis internarea nevoluntară pentru trei zile.

La revenirea în unitate, școala va continua etapele procedurii, iar Consiliul de Administrație, în urma raportului elaborat de comisie, va decide ce sancțiune se impune, conform Codului Muncii, aceasta putând merge până la desfacerea contractului de muncă. 

Este regretabil că în sistemul de educație ajung oameni cu asemenea probleme de sănătate și că medicii de la cabinetele de medicina muncii emit cu destulă lejeritate adeverințe cu mențiunea ”Apt pentru a lucra în învățământ”, iar școlile sunt nevoite să parcurgă proceduri anevoioase, consumatoare de timp și energie pentru a face ce este mai bine pentru copii”, a declarat Marinela Marc, inspectorul general școlar Cluj.

Motivul pentru care profesorul a fost chemat la comisia de disciplină îl puteți citi pe larg în materialul de mai jos.

Caz SCANDALOS la Colegiul George Coșbuc din Cluj! Profesor acuzat de părinți de instigare la Bullying. S-a cerut și examen medical - EXCLUSIV

Evaluarea psihologică se face fără rigoare

Fiecare școală are contract cu un cabinet, în urma unei proceduri de achiziție.

Evaluarea se face ușor, se aplică un chestionar, care mie nu mi se pare relevant. Unii medici recomandă evaluare de medic psihiatru, dar foarte mulți primesc Apt și, ulterior, se dovedește că nu ar avea ce să caute în școli, din păcate!”, a mai spus Marinela Marc.

Profesorul a fost repartizat suplinitor

Domnul profesor Pop Alexandru a fost repartizat de ISJ Cluj începând cu 1.09.2021, în calitate de profesor suplinitor, debutant la disciplina arte plastice. 

De la incidentul descris (cel cu elevul), direcțiunea colegiului a solicitat o notă de relație; domnul profesor a dat explicații confuze, ambigui, fără nicio legătură cu modul de evaluare prevăzut în legislația în vigoare. 

Pe tot parcursul semestrului 1 am discutat în repetate rânduri cu acesta despre corectarea atitudinii și a modului în care trebuie sa își desfășoare activitatea, acesta acționând selectiv. De asemenea pentru gestionarea situaţiilor apărute am colaborat îndeaproape cu ISJ Cluj precum şi cu mama elevului, M. Eric şi am aplicat legislația în vigoare pentru buna desfăşurare a activităților didactice din şcoală. 

În luna decembrie, direcţiunea a convocat Comisia de Etică a colegiului, iar în luna ianuarie a fost demarată procedura de cercetare disciplinară efectivă de către o comisie aleasă în Consiliul de Administrație, comisie care își desfășoară în prezent activitatea conform procedurilor și termenelor existente. 

Miercuri domnul profesor a postat pe grupul de WhatsApp al şcolii un mesaj cu caracter de suicid. Am anunțat de îndată organele abilitate pentru a preveni un gest nedorit, fiind ulterior anunțați că acesta a fost internat într-o clinică medicală pentru investigații. 

De miercuri, 26.01.2022 domnul profesor este în concediu medical. 

De îndată ce Comisia de Cercetare Disciplinară ne va prezenta un raport în urma căruia va fi luată o decizie, vă vom contacta pentru a vă ține la curent despre acest caz”, a declarat Directorul Colegiului, Prof. Dr. Horațiu Popa-Bota.

Directorul Colegiului a spus că profesorul a refuzat că facă analizele medicale. 

Domnul profesor a refuzat sa faca analizele de medicina muncii! In repetate randuri am facut demersuri, inclusiv in scris, dar a refuzat categoric! Presupunem ca stia ca are ceva probleme medicale si de aceea nu s-a prezentat!”, a mai spus profesorul Horațiu Popa-Bota.

În învățământ, ISJ repartizează profesorii, apoi, la început de an școlar, se fac analizele de medicina muncii. A fost singurul dintre cei 125 de angajați ai școlii care nu s-a prezentat și a refuzat”, a mai spus directorul.

Comentarii Facebook