Directorul de creație Untold, interviu emoționant despre festival și oraș:„Nu vedem Untold nicăieri altundeva decât în Cluj”


Răzvan Luca, directorul de creație Untold, a vorbit într-un interviu pentru o publicație culturală, despre detaliile care se ascund după culisele unui mare festival și de ce organizatorii nu vor să creeze o replică Untold în alte orașe.

Untold a fost gândit pentru Cluj Capitala Culturală Europeană 

Răzvan Luca este de profesie architect, iar din 2016 s-a alăturat echipei festivalului de muzică Untold. Inițial s-a ocupat de departamentul de arhitectură, iar din 2019 a devenit director de creație al grupului Untold. În interviul acordat pentru culturaladuba.ro, Răzvan Luca a explicat că tot conceptul Untold „fusese gândit inițial pentru Cluj Capitala Culturală Europeană și putea fi mutat în orice alt oraș”.

Eu la bază sunt arhitect și motivul pentru care m-au contactat a fost să fac partea de arhitectură și design în tot festivalul. În timp, mi-am dat seama că e altfel de arhitectură și asta a fost ceea ce m-a atras, chiar și lucrarea mea de licență a fost despre intervenții temporare în cadrul unor evenimente culturale. A fost cumva o temă prevestitoare. Era ceva nou, toată lumea făcea ansambluri rezidențiale, spitale, muzee, iar eu am făcut o machetă goală și în timpul prezentării am umplut-o cu elemente specifice unui eveniment cultural, iar tot conceptul fusese gândit pentru Cluj Capitala Culturală Europeană și putea fi mutat în orice alt oraș”, explică Răzvan pentru culturaladuba.ro.

Clujul nu a câștigat titlul de Capitala Culturală Europeană, însă multe dintre elementele gândite anterior au fost implementate în cadrul festivalului Untold. 

„Nu vedem Untold nicăieri altundeva decât în Cluj, în același loc de desfășurare”

Pe parcursul anilor, festivalul a tot crescut, însă organizatorii oricum consideră că Cluj este cel mai potrivit oraș pentru desfășurarea acestuia. 

Clujul duce, iar pentru ceea ce facem în perimetrul pe care îl avem, este mai mult decât ofertant spațiul și încăpător. Și scopul nu este să ajungă Untold de 1 milion de oameni, ci să reușim să oferim o experiență cât mai importantă participanților, iar dacă durează pandemia, să creștem mai degrabă latura digitală decât să creștem evenimentul care este, totuși, în centrul orașului”, a subliniat Răzvan Luca, pentru sursa citată.

De asemenea, organizatorul precizează că: „noi nu vrem să replicăm Untold în alte orașe. Peste tot unde am fost, chiar și la Constanța, vrem să facem ceva diferit. Căutăm cel mai bun loc pentru acel oraș, care să ne permită să îi exploatăm la maximum potențialul”.

Festivalul poate genera schimbări de infrastructură pe termen lung

Problema chiriilor crescute pe perioada festivalului s-a tot discutat în spațiul public. Pe partea de cazare este o veșnică problemă care nu poate fi rezolvată de la an la an. Răzvan Luca a fost întrebat și dacă festivalul poate genera schimbări de infrastructură pe termen lung, directorul de creație Untold a oferit un răspuns categoric.

Aici intră în discuție abilitatea organizatorilor și deschiderea autorităților, dar da, sigur. Și noi facem propuneri constant de îmbunătățire a infrastructurii, nu doar pentru noi, cât pentru sectorul nostru. Aici avem destule referințe și de afară, cum anumite orașe au fost schimbate datorită unei clădiri sau unui eveniment”, a explicat Răzvan pentru culturaladuba.ro. 

Comentarii Facebook