Cluj - ”Pleacă chiriașul și nu știu ce să fac” - Fără ordin judecătoresc nici nu îl poți scoate din casă


Proprietarul unui apartament din Cluj-Napoca a ajuns să se teamă de chiriașul lui, pe care îl bănuiește că ar urma să fugă.

În momentul de față am un apartament închiriat iar chiriașul a întârziat 10 zile cu plata chiriei și are utilități neplătite de 2100 lei + cele pentru care încă nu au venit facturile. În momentul de față mă aștept la orice și iau în calcul faptul că ar putea pleca fără să mai plătească ceva.

Aș vrea să știu dacă voi ați întâmpinat o astfel de situație și cum ați procedat. Mă gândesc la varianta de a merge la poliție în cazul în care o să plece fără să plătească, dar nu știu în ce măsură m-ar ajuta având în vedere că am doar un contract simplu făcut între noi doi”, a întrebat disperat un clujean.

Oamenii i-au transmis că dacă nu are contract să își ia adio de la bani. ”Uneori, datoriile pe care ți le lasă chiriași sunt mai mici decât alea pe care le-ai putea avea tu la ANAF + amenda”, ”Consideră asta impozitul pe care trebuia să-l plătești la ANAF. Probabil chiriașului nu îi pasă pentru că te are la mână cu evaziunea. Cam așa ne protejăm noi chiriașii de proprietari abuzivi”, au scris clujenii, aproape deloc impresionați de problemele proprietarului.

Proprietar: ”Nu am plătit la ANAF pentru banii încasați de la el, dar consider că am fost domn cu el”

Proprietarul apartamentului a recunoscut că nu a plătit nimic la ANAF.

Acum.. asta aș zice că e subiectivă treaba. Da, nu am plătit la ANAF pentru banii încasați de la el, dar consider că am fost domn cu el în tot timpul de când e chiriaș și cumva așteptam la fel din partea lui. Nu e prima dată când întârzie cu plata chiriei sau a facturilor și mereu am fost înțelegător cu el. Dar cum zice vorba aia: când ești bun ești luat de prost.. Și acuma să fim sinceri, sunt convins că sunt o grămadă care nu au contractul înregistrat la ANAF și chiar și când au, de multe ori taxele se răsfrâng tot asupra chiriașului printr-o chirie mai mare…

Altcineva i-a explica că numai în justiție ar putea face ceva. ”Nu-i de competența poliției, ci a judecătoriei. Ai contract cu el, te vei judeca cu el. Doar dacă fură ceva din casă atunci poliția. În rest vezi cazul recent din București, fără ordin judecătoresc nu îl poți da nici măcar afară din casa ta”, a mai adăugat un internaut.

Nici cu contract semnal la ANAF nu prea ai ce să faci

Am fost într-o situație similară în 2019. Chiriașul a plecat cu bagaj cu tot, fără sa plătească ultimele facturi și fără să-mi lase cheile. Am vorbit cu un avocat. Chiar și cu contract semnat și înregistrat la ANAF, am fost sfătuit să îi trimit o recomandată cu confirmare de primire în care îl anunț oficial ce datorii are de plată și termenul limită (așa, la intimidare). Dacă plătește, aia a fost. Dacă nu, trebuie sa îl dai în judecată și procesul se va ține în județul de reședință a chiriașului, deci dacă are adresa din buletin la mama naibii, trebuie sa mergi pe banii și timpul tău acolo. Chiar și așa, procesul poate dura ani buni. Avocatul mi-a zis din start că el nu merge cu mine, maxim îmi poate pregăti actele și să merg singur. Am trimis recomandata și am reușit măcar să-mi recuperez cheile, dar de facturi nici vorba. Era vorba de aprox. 3000 RON și am zis ca nu se merită. Am renunțat și am învățat sa fiu MULT mai selectiv cu chiriașii ce îi bag în apartament”, a relatat proprietarul altui apartament.

Comentarii Facebook