Miercuri 21 Februarie

Cluj: Plângere la DNA pentru recuperarea taxei auto. Vizate sunt zeci de mii de procese câștigate cu ANAF -ul

 

Un jurist a depus o plângere penală la DNA Cluj împotriva conducerii Direcţiei de Finanţe Cluj pentru abuz în serviciu şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.

 

Cosmin Mariş a declarat că plângerea la DNA a fost ultimul mijloc de presiune la care a recurs pentru a-i determina pe reprezentanţii Direcţiei de Finanţe Cluj să execute hotărârile judecătoreşti.

 

Am depus o plângere penală la DNA Cluj împotriva conducerii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca pentru abuz în serviciu şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, fapte săvârşite de persoane care au atribuţii în materie de executare a hotărârilor judecătoreşti pronunţate împotriva instituţiei în ceea ce priveşte restituirea taxei auto de poluare. Atât timp cât există hotărâri judecătoreşti definitive şi care nu sunt executate, trebuia făcut ceva. A fost ultimul mijloc de presiune la care m-am putut gândi, pentru a-i face pe cei de la Direcţia de Finanţe Cluj să execute hotărârile judecătoreşti. În perioada următoare voi depune plângeri penale în numele Asociaţiei Monitor Lex şi la structura centrală a DNA şi la Parchetul de pe lângă ÎCCJ cu privire la faptele in rem, în cazul a zeci de mii de hotărâri judecătoreşti definitive care nu sunt executate la nivel naţional, probabil din cauza unor persoane aflate în conducerea unor instituţii cu atribuţii în restituirea taxelor de poluare – ANAF, Administraţia Fondului pentru Mediu, Ministerul Mediului şi cel de Finanţe”, a spus Mariş, conform Mediafax.

 

Directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca, Ioan Pop, i-a spus juristului că nu poate pune în executare hotărârile judecătoreşti privind restituirea taxei auto de poluare pe motiv că nu sunt fonduri şi lipseşte şi cadrul legal, odată cu scoaterea timbrului de mediu.

 

Statul român nu poate invoca lipsa fondurilor pentru neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, aceasta fiind şi poziţia instituţiilor europene, iar în ceea ce priveşte lipsa cadrului legal special de restituire a taxelor de mediu trebuie să menţionez că există cadrul legal general, reglementat de Codul de procedură fiscală, care se referă la restituirea creanţelor către contribuabili. Deci există cadrul legal”, a subliniat Cosmin Mariş.

 

Cosmin Mariş a cumpărat drepturile litigioase privind taxa de poluare în câteva zeci de dosare şi a cerut Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj-Napoca restituirea într-o singură tranşă a taxei de poluare, nu eşalonat.

 

În luna iulie, juristul a reușit să blocheze conturile de la o bancă, dar ANAF a închis conturile când a observat acest lucru. 

Comentarii Facebook