Luni 20 Ianuarie

Cluj-Napoca PREMIERĂ: Un berbec de 120 de kg a făcut hemodializă

 

Medicii Spitalului Clinic Veterinar al USAMV Cluj-Napoca au făcut prima hemodializă din România la un berbec de 120 de kilograme, pe nume Mircea.

 

Medicul Răzvan Codea, coordonatorul Secţiei de Nefrologie şi Hemodializă de la Spitalul Clinic Veterinar al USAMV Cluj-Napoca, a spus că berbecul a fost operat și acum are nevoie de hemodializă.

 

La Spitalul Veterinar al USAMV Cluj-Napoca a fost adus la începutul săptămânii, din localitatea Căianu, judeţul Cluj, un berbec de patru ani, din rasa ţurcană, varietatea Brează de Haţeg, care cântăreşte 120 de kilograme şi pe care îl cheamă Mircea. Este un specimen foarte valoros şi din punct de vedere genetic, care se pare că a costat 5.000 de euro şi care s-a prezentat cu imposibilitatea de a urina şi o stare generală foarte proastă. În urma investigaţiilor am concluzionat că este vorba despre o traumă renală, un traumatism al rinichiului, care a produs un coagul de sânge şi a obturat uretra. A venit cu insuficienţă renală acută, astfel că a intrat direct în dializă, iar evoluţia a fost excepţională. Nu am mai făcut aşa ceva niciodată, din ce ştiu este o premieră naţională şi a doua dializă din Europa care se practică la rumegătoare în scop terapeutic”, a spus medicul Răzvan Codea.

 

Berbecul a fost supus ulterior hemodializei la o intervenţie chirugicală, iar dacă nu ar fi făcut dializa şi nu am fi redus toxinele acumulate prin funcţionarea deficitară a rinichilor – uree, creatinină, potasiu, fosfaţi şi multe altele, situaţia s-ar fi agravat iar operaţia ar fi fost extrem de riscantă. Mircea a fost supus unei intervenţii chirurgicale de cistotomie care a avut scopul de a repermeabiliza uretra, vezica urinară fiind curăţată de coaguli”, a mai spus Răzvan Codea, conform Mediafax.

 

Berbecul a fost internat la secţia de Terapie Intensivă – Nefrologie a spitalului veterinar clujean. Animalul ar putea să mai facă o ședință de dializă, dacă va fi cazul. 

 

Secţia Nefrologie şi Hemodializă din cadrul Spitalului Clinic Veterinar al USAMV Cluj-Napoca este singura de acest tip din Transilvania.

Comentarii Facebook