Cluj-Napoca: Conducerea Spitalului de Copii oferă explicații după fotografiile cu perna prinsă cu capse

 

Un părinte acuzat deficiențe grave în modul de administrare a Spitalului Județean de Urgență pentru Copii Cluj, după ce fiica lui ar fi fost ignorată și condițiile de spitalizare ar fi fost nepotrivite.

 

Părintele a prezentat fotografii cu perna din pat, care fusese prinsă cu capse de birou pentru a nu se destrăma.

 

La Spitalul de Copii Cluj s-a făcut o analiză în urma acestui scandal ”de Facebook”, cum spun medicii.

 

Pediatrie 2, Cluj-Napoca. Un CHIRURG dezvăluie că pernele sunt prinse cu capse de birou, pentru a nu se destrăma - FOTO

 

Am analizat in cadrul colectivului clinicii managementul cazului Aschilian, internata in data de vineri 10.11.2017 ora 21.25 cu FO 25631. Pacienta s-a internat de urgenta, fiind trimisa de la UPU cu simptomatologia unei gastroenterocolite acute cu sindrom de deshidratare medie, pe fond de malnutritie usoara. A fost examinata de Dr Mircea Margescu, medic primar pediatru cu o vasta experienta. Examinarile de laborator de urgenta (PH sanguine, hemoleucograma, probe hepatice, explorarea functiei renale si testele inflamatorii) au fost efectuate in laboratorul de urgenta al Spitalului Clinic de Urgenta Pentru Copii. Pacienta a primit tratament de urgenta, conform protocoalelor si a fost internata impreuna cu mama intr-un salon cu baie, WC, in conditii igienice foarte bune. Bolnava a fost urmarita pe parcursul noptii si diminetii urmatoare de Dr Margescu iar sambata a fost predata doamnei Dr Cristina Blag, medic primar pediatru care a vizitat pacienta de 2 ori in cursul garzii. Duminica, pacienta a fost urmarita de Dr Bogdan Bulata, iar luni 13.11.2017 a fost preluata de medical curant, Dr Rodica Corneanu, medic primar pediatru. Dansa a recomandat examinari suplimentare si pacienta s-a externat vindecata in data de 15.11.2017. Evolutia cazului a fost lent favorabila, dar fara a se inregistra complicatii ale bolii sau efecte adverse ale terapiei.

 

Toti medicii relateaza ca parintii pacientei au avut o atitudine aroganta fata de personal, fara a exista vreun motiv concret de nemultumire.

 

In ceea ce priveste perna cu capse, ea era imbracata intr-o fata de perna curate si intacta. Nu am reusit sa aflam cine a facut aceasta improvizatie neinspirata.

 

In concluzia anchetei noastre, am constatat o dificultate de comunicare cu familia fetitei Aschilian, fapt regretabil, dar si inexplicabil, avand in vedere pregatirea medicala a tatalui fetitei. Din pacate, de aici a rezultat o reactie injusta de denigrare a intregului colectiv al Clinicii Pediatrie II pe un site de socializare, preluat de presa locala ca stire. Consider ca modul in care domnul Astilian si-a manifestat frustrarile si limbajul suburban folosit il descalifica atat ca intelectual cat si ca medic si nu merita atentia noastra.

 

Ca masuri, asistenta sefa a efectuat un control riguros privind conditiile de igiena din saloane si starea lenjeriei de pat”, precizează conducerea Spitalului Județean de Urgență pentru Copii Cluj, conform stirimed.ro.

 

Referitor la incidentul cu perna “capsata” (2 poze postate pe facebook), afirmativ, mama a aratat perna infirmierei de serviciu, dupa plecarea mea de la spital, in ziua externarii, in jurul orei 4pm. Mama nu a lasat nici o sesizare scrisa in acest sens, motiv pentru care am aflat despre incidentul in cauza odata cu postarea doctorului Aschilean de pe facebook.

 

Intrucat aspectul in sine excede sferei mele de responsabilitate profesionala medicala, explicatiile din partea personalului de ingrijire va insoti actuala nota explicativa.

 

Referitor la cea de a 3-a poza postata pe facebook, aceasta a fost facuta in serviciul de recoltari a ambulatorului Cl. Pediatrie II, ambulator in care pacienta nu a avut acces, ea fiind internata in alt corp de cladire (sectia cu paturi). Toate recoltarile pacientei au fost efectuate la nivelul etajului 4 a sectiei cu paturi, situatia reclamata neavand in opinia noastra nici o legatura cu poza in cauza.

 

Doresc să subliniez în plus ca: pe perioada spitalizarii nu a existat nici o disensiune, situatie tensionata sau reclamatie. Nu mi-a fost adusa la cunostiinta nici o nemultumire din partea apartinatorilor pe perioada celor 3 zile in care am fost direct responsabila de acest caz.

 

Este cel putin nefiresc sa completez aceasta nota explicativa pe baza unei pozitii diametral opusa celei din cabinetul meu, ca sa nu spun ca o fac post festum momentului internarii, in absenta unei reclamatii depuse legal.

 

Mai mult, in opinia mea este inacceptabil sa ajungem sa ne aparam competenta profesionala obtinuta dupa ani de truda in urma unei postari pe facebook indiferent de persoana care o face. Din cate am eu stiinta, foaia de observatie si epicriza de la externare sunt acte medicale cu conotatie juridica, in sistemul sanitar romanesc existand forururi acreditate sa ateste si sa ia masuri disciplinare in cazul unei potentiale erori medicale.

 

Nu am nici un comentariu referitor la aspectul peiorativ al opiniilor doctorului Aschilean vis-à-vis de cei 8 medici din colectivul Cl. Pediatrie 2 (5 medici primari si 3 specialisti in pediatrie) care i-au monitorizat cu profesionalism si colegialitate fetita si nici referitor la opiniile sale de aceeasi factura legate de intreg sistemul universitar si medical al caror produs intrinsec este inclusiv domnia sa.

 

Cred sincer ca faptele prezentate vorbesc de la sine, motiv pentru care conform reglementarilor in vigoare, doresc sa solicit Conducerii Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii, incetarea oricarei relatii profesionale in acest caz”, a scris dr. Cornean Rodica, în nota explicativă.

 

Comentarii Facebook